Sporne ocene Joeja Bidna o Rusiji in Ukrajini

Demokratski prvak hvali svoje dosežke: Besede o le majhnem vdoru v Ukrajino povzročile razburjenje.
Fotografija: Predsednik Joe Biden med sredino tiskovno konferenco. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Joe Biden med sredino tiskovno konferenco. FOTO: Mandel Ngan/AFP

Vsem kritikam navkljub je ameriški demokratski predsednik Joe Biden na svoji prvi tiskovni konferenci v 78 dneh ocenjeval, da je v svojem prvem letu v Beli hiši pokazal veliko več, kot pa so od njega pričakovali. Napovedal je tudi ruski premik v Ukrajini ter zagovarjal svoj kaotični umik iz Afganistana. »To je bilo leto izzivov, a tudi neznanskega napredka,« je 79-letni voditelj spregledal visoko inflacijo, majhno naklonjenost prebivalcev in še vedno divjajočo pandemijo.

»Mislite, da je kateri koli predsednik toliko naredil v enem letu? Imenujte ga!« je izzival novinarje, a je v nasprotju s prejšnjimi veliko krajšimi nastopi za javnost celi dve uri odgovarjal za njihova vprašanja. Tokrat se tudi ni veliko zagovoril, še posebej je pri vprašanjih o volilni zakonodaji, ki jo preprečujeta demokratska senatorja, odgovarjal bolj ostro. Namesto Joeja Manchina in Kyrsten Sinema je raje obtoževal republikance, od katerih po svojih besedah ni pričakoval, da bodo tako proti njemu.

Kitajske in ruske vojaške ladje med vajami iz leta 2014. FOTO: China Daily Cdic/Reuters
Kitajske in ruske vojaške ladje med vajami iz leta 2014. FOTO: China Daily Cdic/Reuters

Rusiji je znova napovedal, da bo odgovarjala za morebitno invazijo na Ukrajino, razen če ne bo šlo le za manjši vpad. »Nekaj mora narediti,« je ocenil za predsednika Vladimirja Putina. Republikanski senator Rob Portman, ki se je ravno vrnil iz Ukrajine, je takšno oceno obsodil kot zelo skrb vzbujajočo in tudi predstavnica za tisk Jen Psaki je kmalu po tiskovni konferenci poudarila »takojšnji, resni in enotni odgovor« ZDA in zaveznikov na morebitno novo invazijo.

Na domači fronti se je moral Biden zagovarjati tudi zaradi nespretnega preklopa na omrežje mobilne telefonije 5G, ki je kljub omejitvam zadnji hip v bližini letališč povzročilo številne odpovedi poletov.

Preberite še:

Komentarji: