Protasevičeva starša pozivata mednarodno skupnost, naj reši njunega sina

Zunanji minister Litve poziva Youtube k umiku posnetka Protasevičevega priznanja. Svetlana Tihanovska meni, da bi morala EU okrepiti pritisk na Lukašenka.
Fotografija: Starša pridržanega aktivista Natalia in Dmitrij Protasevič naslavljata mednarodno skupnost ter jo pozivata na pomoč. FOTO: Jaap Arriens/AFP
Odpri galerijo
Starša pridržanega aktivista Natalia in Dmitrij Protasevič naslavljata mednarodno skupnost ter jo pozivata na pomoč. FOTO: Jaap Arriens/AFP

Za francoski AFP sta včeraj spregovorila starša Romana Protaseviča, pridržanega beloruskega blogerja in aktivista. Natalia in Dmitrij Protasevič, ki zdaj živita na Poljskem, razlagata, da že dva dni ne spita, večino časa namreč bedita ob telefonu.
 

Poziv mednarodni skupnosti


»Sprašujem in prosim celotno mednarodno skupnost, naj ga reši,« je med intervjujem za AFP povedala obupana mati 26-letnika. Francoska agencija je intervju opravila na železniški postaji v bližini mesta Vroclav na jugu Poljske.

Protasevičeva je poudarila, da gre sicer zgolj za enega novinarja in hkrati le enega otroka, vseeno pa prosi za pomoč. »Prosim, rešite ga, tam ga bodo ubili,« pišejo na AFP.

Starša sta pritrdila domnevam medijev, da je Protasevič najverjetneje pridržan v enem izmed centrov, ki ga vodi tajna služba KGB. Dostop do opozicijskega blogerja in aktivista so včeraj zavrnili tudi njegovi odvetnici, zato še vedno ni jasno, kakšno je njegovo dejansko zdravstveno stanje.

image_alt
Beloruske oblasti objavile zapis pogovora s pilotom Ryanairovega letala


»Eden od načinov, kako naše oblasti mučijo ljudi, je tako, da svojcem ne povedo, kje so njihovi bližnji. To informacijo hranijo do zadnjega,« razlaga oče Dmitrij, ki je nekdanji beloruski vojak.

Protasevičevi starši so hkrati v nenehnem stiku s starši Sofie Sapega, dekleta Romana Protaseviča, ki je bila pridržana skupaj z njim.
 

Posnetek priznanja


Še vedno odmeva posnetek Protaseviča, ki so ga v ponedeljek objavile beloruske oblasti. Protasevič je na posnetku vidno živčen, na obrazu pa so opazni tudi znaki udarcev. Oče Dmitrij je na posnetku opazil poškodbe zob ter modrice na obrazu in vratu, zato je opozoril na priznanje pod prisilo na posnetku.

Včeraj zvečer se je oglasil tudi zunanji minister Litve Gabrielius Landsbergis. Ta poziva Youtube, naj odstrani posnetke priznanja, saj gre za politično propagando, ki je nastala s prisilo.

Ponoči se je sicer po poročanju CNN pojavil tudi video, v katerem tudi Sofia Sapega »priznava«, da je delala za spletni medij, ki objavlja osebne podatke vladnih uslužbencev.




 

Tihanovska za več pritiska EU na Minsk


Voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je danes v nastopu pred zunanjepolitičnim odborom evropskega parlamenta dejala, da bi morala EU okrepiti pritisk na beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, saj dosedanje ukrepanje ni bilo zadostno. 

»Predhodna strategija EU, da čaka in opazuje, ne deluje. Pristop počasnega stopnjevanja pritiska na Lukašenkov režim prav tako ni prispeval k spremembi njegovega ravnanja, temveč je vodil zgolj v še več zatiranja in nekaznovanosti,« je dejala. Z zadnjim incidentom, ko je Minsk prisilil v pristanek letalo družbe Ryanair, je država prestopila mejo in »postala grožnja za mednarodni mir in varnost«, je še poudarila.

Preberite še:

Komentarji: