Ste lahko prestari, da bi vas spolno nadlegovali? V Italiji je očitno tudi to mogoče

Nekdanji predsednik italijanske nogometne zveze Carlo Tavecchio naj bi se znesel nad Elisabetto Cortani, predsednico nogometašic Lazia.
Fotografija: Carlo Tavecchio je bil predsednik italijanske nogometne zveze 2014-2017. Foto Reuters
Odpri galerijo
Carlo Tavecchio je bil predsednik italijanske nogometne zveze 2014-2017. Foto Reuters

Ljubljana – Ali ste lahko prestari, da bi vas spolno nadlegovali? V Italiji očitno ja.

Italijanka Elisabetta Cortani ima 53 let in je novembra lani vložila tožbo, da jo je nekdanji predsednik italijanske nogometne zveze Carlo Tavecchio (74 let) spolno nadlegoval v letih 2015 in 2016. In čeprav tožilci priznavajo, da je Tavecchio verjetno res prestopil dovoljeno mejo, za Cortanijevo pravice očitno ne bo.


 

Ni bila v podrejenem položaju


Točilci so prepričani, da je tožbo vložila prepozno, saj je že minilo šest mesecev po spornem dogodku, kar je časovni rok za tožbo glede na italijanske zakone. To obdobje je lahko sicer daljše, če je žrtev v »psihološko podrejenem položaju«, vendar so tožilci prepričani, da za Cortanijevo to ne velja.

Še več – prepričani so celo, da do spolne zlorabe sploh ni prišlo, ker je Elisabetta Cortani dovolj stara, da se zaščiti, obenem pa ni bila v podrejenem položaju, saj je z Tavecchiom poslovno sodelovala že v preteklosti. Cortanijeva je namreč predsednica ženskega nogometnega kluba Lazio in že vrsto let deluje v nogometu.

Elisabetta Cortani naj bi bila prestara za spolno zlorabo. Foto Youtube
Elisabetta Cortani naj bi bila prestara za spolno zlorabo. Foto Youtube

 

Strah in zloraba nimata starostne omejitve


Cortanijeva trdi, da je maja 2015 prišla v Tavecchijevo pisarno s predlogom, da bi se italijanski zvezi priključili nekateri novi ženski klubi, toda predsednik zveze je sploh ni poslušal, ampak se je začel dotikati njenih prsi in jo skušal poljubiti. Cortanijeva je bila šokirana, zato ga je ignorirala in protestno zapustila njegovo pisarno.

Prijatelji so ji predlagali naj naslednjič vse skupaj na skrivaj posname. Avgusta 2016 je tako spet prišla v njegovo pisarno, Tavecchio pa jo je vprašal, ali ima veliko spolnih odnosov, jo prijel za prsi in jo skušal poljubiti. A za italijanske tožilce nič od navedenega ni dovolj trden dokaz, da bi Tavecchia preganjali.

»Morda sem za njih prestara,« je rekla Elisabetta Cortani. »Toda zagotavljam vam, da se počutim ogroženo. Bila sem v predsednikovi pisarni, zato sem bila v podrejenem položaju, strah in zloraba pa nimata starostne omejitve.«


 

V boj za vse italijanske ženske


Spregovoril je tudi njen odvetnik Domenico Mariani. »Preveč stvari je nejasnih v tem procesu,« je povedal. »Naš pravosodni sistem zagotavlja varnost žrtvam spolne zlorabe, a tokrat so preiskovalci izpostavili njeno starost in vodstveni položaj, zato naj ne bi bila žrtev.«

Cortanijeva zagotavlja, da se ne bo zaustavljala in bo nadaljevala svoj boj »za pravice vseh italijanskih žensk«.
 

Uefa ga je kaznovala


Tavecchio že ves čas preko svojih odvetnikov zagotavlja, da je nedolžen in da so obtožbe nesmiselne. Kljub temu je bil nekoč že kaznovan, potem ko ga je Evropska nogometna zveza (Uefa) leta 2014 suspendirala, ker je v pogovoru o tujih nogometaših z rasističnim in žaljivim tonom omenjal banane, tri leta kasneje pa je imel idejo, kako bi lahko na nogometnih štadionih delale tudi erotične plesalke.

Ja, tako je v Italiji, kjer je še vedno med glavnimi Silvio Berlusconi.

Komentarji: