Ste vedeli, da je Mrlakenstein Srb?

Predsednik Aleksandar Vučić zvezdnikom podarja potne liste in tako lošči zunanjo podobo svoje države.
Fotografija: Vučić je leta 2017 izročil srbski potni list britanskemu igralcu Ralphu Fiennesu, ki je igral glavnega negativca v filmih o Harryju Potterju. FOTO: promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Vučić je leta 2017 izročil srbski potni list britanskemu igralcu Ralphu Fiennesu, ki je igral glavnega negativca v filmih o Harryju Potterju. FOTO: promocijsko gradivo

Steve Wozniak, soustanovitelj ikonične računalniške družbe Apple, po novem razlaga, da je Srb, ki živi v ZDA. Zdaj, ko mu je srbski predsednik Aleksandar Vučić izročil srbski potni list, se bodo tudi Vučić in njegovi rojaki lahko hvalili, da je svetovno prepoznavni računalniški genij Srb.

Očitke nasprotnikov, da si s tem loščijo podobo pred parlamentarnimi volitvami 17. decembra, Vučićevi strankarski kolegi zavračajo in trdijo, da Wozniaku niso plačali, da je v sebi našel Srba. Ni se zgodilo prvič, da se najbolj proruska država v Evropi zateka k prozornemu dobrikanju Zahodu.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ne kandidira na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo prihodnjo nedeljo, je pa nesporno prvi obraz v predvolilni kampanji in prvo ime vladajoče Srbske napredne stranke.

Čeprav stranke ne vodi več, je posodil ime za volitve listi »Aleksandar Vučić –Srbija ne sme da stane« (Aleksandar Vučić – Srbija se ne sme ustaviti). Kljub zakonskim prepovedim izrabljanja javnih virov in oblasti za predvolilno kampanjo mediji pod neposrednim nadzorom njegovega režima vsak dan kažejo Vučića na odprtjih stadionov, cest in mostov.

IT-zvezdnik in drugi

Srbskemu predsedniku na Zahodu pogosto očitajo sedenje na dveh stolih, saj spretno krmari med uradno proevropskimi stališči in prijateljskimi odnosi z ZDA na eni ter tesnim zavezništvom z Rusijo in Kitajsko na drugi strani. Domačo in mednarodno javnost je znova presenetil v sredo, ko je v Beogradu dal državljanstvo in potni list soustanovitelju družbe Apple Stevu Wozniaku in njegovi ženi Janet Hill.

Srb, ki živi v ZDA, Steve Wozniak, soustanovitelj ikonične računalniške družbe Apple. FOTO: Matjaž Ropret
Srb, ki živi v ZDA, Steve Wozniak, soustanovitelj ikonične računalniške družbe Apple. FOTO: Matjaž Ropret

Kdaj se je Wozniak začel zanimati za Srbijo, ni znano, je pa jasno, da o sebi govori, da je Srb, ki živi v ZDA, prav tako se je javno zavezal, da bosta z ženo prispevala k promociji Srbije in srbskih interesov. Na očitke opozicije, da je z javnim denarjem tik pred predčasnimi volitvami zlorabil globalnega računalniškega genija za dosego svojih notranjepolitičnih ciljev, se je odzvala predsednica srbske vlade Ana Brnabić in zagotovila, da Wozniaku niso plačali, da najde Srba v sebi.

Vučić že dolgo plačuje ameriške lobiste, da Srbijo na Zahodu slikajo kot prozahodno državo. Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani je leta 2012 Aleksandru Vučiću svetoval v kampanji za županske volitve v Beogradu, ki so ga še leta 1999 raketirala ameriška letala, Giuliani pa je tedaj še kot newyorški župan javno pozival k vdoru ameriške pehote na srbsko ozemlje.

»Ste vedeli, da je Mrlakenstein Srb?« v predvolilnem spotu na družbenem omrežju tiktok izjavi Vučić, ki je leta 2017 dal srbski potni list britanskemu igralcu Ralphu Fiennesu, ki je igral glavnega negativca v filmih o Harryju Potterju.

Češnja na seznamu novopečenih Srbov je brazilska manekenka Adriana Lima, ki ji v Srbiji rečejo srbska snaha, ker je bila poročena z njihovim košarkarjem Markom Jarićem. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters
Češnja na seznamu novopečenih Srbov je brazilska manekenka Adriana Lima, ki ji v Srbiji rečejo srbska snaha, ker je bila poročena z njihovim košarkarjem Markom Jarićem. FOTO: Sarah Meyssonnier/Reuters

Srbski potni list so na podoben način dobili še ameriški junak akcijskih filmov Steven Seagal, Pirat s Karibov Johnny Depp in britanski igralec John Challis, ki je zaslovel v nadaljevanki Samo bedaki in konji. Francoz Arnaud Gouillon je že kot devetnajstletnik organiziral pomoč za srbsko manjšino na Kosovu, ni le državljan, ampak tudi vodi upravo za sodelovanje z diasporo in Srbi v regiji, ki je del zunanjega ministrstva.

Češnja na seznamu slavnih novopečenih Srbov je brazilska manekenka Adriana Lima, ki ji v Srbiji rečejo srbska snaha, ker je bila poročena z njihovim košarkarjem Markom Jarićem. Lima, ki celo govori srbsko in je s poroko dobila državljanstvo, potnega lista pred ločitvijo od košarkarskega zvezdnika ni dobila.

Čedomir Stojković, beograjski odvetnik in protivojni aktivist, ki je prepričan, da bi Srbija morala odločneje stopati po evropski poti ter odreči podporo Rusiji, podelitev potnega lista Wozniaku razume kot svojevrstno klofuto Vučićevim nasprotnikom.

»Wozniak si srbski potni list želi in ga potrebuje toliko kot jaz potrebujem ali si želim potni list Namibije.Niti Vučić tega potnega lista ne potrebuje, da bi zmagal na volitvah, ampak zato, da pokaže, da uživa podporo določenih vplivnih krogov v ZDA, kar pa je izjemno slaba novica za nas, ki mu nasprotujemo. S podporo Vučiću ZDA znova kažejo, da jim ni mar za stanje demokracije v Srbiji, temveč jim je Srbija pomembna zgolj v varnostnem smislu,« pojasnjuje Stojković.

Preberite še:

Komentarji: