Stoltenberg v Beogradu pozval k nadaljevanju dialoga s Prištino

Nadaljevanje dialoga pod okriljem EU je po njegovem mnenju edini način za zagotovitev miru.
Fotografija: Jens Stoltenberg in Aleksander Vučić FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Odpri galerijo
Jens Stoltenberg in Aleksander Vučić FOTO: Andrej Isakovic/AFP

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu tako kot dan prej v Prištini ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu poudaril kot ključen korak k normalizaciji odnosov med stranema. Nadaljevanje dialoga pod okriljem EU pa je po njegovem mnenju edini način za zagotovitev miru.

Stoltenberg je v Beogradu v okviru turneje, med katero je od nedelje obiskal BiH in Kosovo.

Tako kot v ponedeljek po pogovorih s kosovsko predsednico Vjoso Osmani v Prištini je tudi danes na novinarski konferenci z Vučićem v Beogradu podprl vzpostavitev skupnosti občin s srbsko večino na Kosovu. »To bi bil ključ za normalizacijo odnosov. Pozivam Beograd in Prištino, da se angažirata v dialogu pod okriljem EU, to je edina pot k trajnemu miru in stabilnosti,« je dejal po poročanju portala Slobodna Evropa.

Povedal je, da sta govorila tudi o napetostih na severu Kosova in o pomenu misije sil Nata Kfor, ki tam skrbi za varnost. Izpostavil je, da so bili vojaki Nata na severu Kosova napadeni tako v nemirih maja v Zvečanu kot septembra med nemiri in napadi v Banjski ter da je odgovorne treba identificirati in jih postaviti pred sodišče, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V napadu na sile Kforja v Zvečanu je bilo ranjenih 93 pripadnikov sil Nata, v Banjski pa je bil 24. septembra v oboroženem napadu na kosovsko policijo ubit kosovski policist, kasneje pa še trije srbski napadalci. Po teh incidentih je Nato na Kosovu namestil tisoč dodatnih vojakov in organiziral dodatne patrulje na severu države.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu tako kot dan prej v Prištini ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu poudaril kot ključen korak k normalizaciji odnosov med stranema. FOTO: AFP
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu tako kot dan prej v Prištini ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu poudaril kot ključen korak k normalizaciji odnosov med stranema. FOTO: AFP

Vučić dejal, da razume zahteve Nata in Zahoda

Vučić je ponovil, da bodo odgovorni za nasilje in spopade v Banjski odgovarjali v skladu s srbskimi zakoni. Znova je obtožil kosovske oblasti pod vodstvom premiera Albina Kurtija za ozračje nezaupanja na Kosovu in nasilje nad Srbi, zaradi katerega je v zadnjem letu po njegovih besedah s severa Kosova odšlo 13 odstotkov Srbov. Dodal je, da razume zahteve Nata in Zahoda, da pa ima Beograd drugačen pogled na dogajanje na severu Kosova kot Nato.

Stoltenberg je opozoril, da Nato računa na obe strani, da bosta zmanjšali napetosti in se vzdržali dejanj, ki bi lahko prispevala k njihovemu naraščanju. V to smer pa ne bi šla namestitev srbskih enot blizu meje s Kosovom, je dodal. V zvezi s tem je Vučić zatrdil, da srbska vojska ni nikoli presegla svojih pooblastil.

Stoltenberg je še omenil »odlično sodelovanje« med Natom in Srbijo v okviru programa Partnerstvo za mir in dodal, da sta z Vučićem govorila o vnovični pripravi skupnih vojaških vaj, v katerih Srbija ne sodeluje po začetku ruske agresije na Ukrajino februarja lani. Poudaril je, da skupne vojaške vaje ne pomenijo kršitve nevtralnosti Srbije. »Beograd je jasno povedal, da potrjuje svojo nevtralnost, ki jo absolutno spoštujemo,« je dodal.

Vučić je povedal, da bo srbski vladi predlagal, naj preuči možnost vnovičnega sodelovanja v skupnih vojaških vajah »z Natom in drugimi partnerji«. Pozdravil je tudi okrepitev sil Kforja na Kosovu.

Po Srbiji bo Stoltenberg danes obiskal še Severno Makedonijo, članico Nata, kjer se bo srečal z visokimi predstavniki države in nagovoril parlament. V sredo bo turnejo sklenil s srečanjem z voditelji zavezniških držav v regiji.

Preberite še:

Komentarji: