Sumi o ruski finančni podpori stranki Mattea Salvinija

Italijanski novinarji trdijo, da je Kremelj ponudil Ligi finančno pomoč za nastop na volitvah v evropski parlament.
Fotografija: Italijanski notranji minister je očitke novinarje prejšnji teden odločno zavrnil. FOTO: Alberto Pizzoli/Afp
Odpri galerijo
Italijanski notranji minister je očitke novinarje prejšnji teden odločno zavrnil. FOTO: Alberto Pizzoli/Afp

»Fantazij ne komentiramo,« je bil v petek odziv urada namestnika predsednika italijanske vlade in voditelja Lige Mattea Salvinija na trditve novinarjev italijanske revije L’Espresso, da se je italijanski politik lani na skrivaj pogovarjal s podpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Kozakom o tem, kako bi prek preprodaje treh milijonov ton ruskega dizelskega goriva njegova stranka prišla do denarja za kampanjo na bližajočih se volitvah v evropski parlament.

Za »nedokazane izmišljotine« je v nedeljo te obtožbe razglasil tudi Kozakov tiskovni predstavnik Ilja Džus, ki je zatrdil, da se njegov šef ni nikoli srečal s Salvinijem: ne uradno ne tajno. V ruski naftni družbi Rosneft, ki naj bi po pisanju novinarjev posel morala izpeljati, pa so zahtevali objavo popravka. »Vse te objavljene informacije o Rosneftu so laž, katere namen je omajati poslovni ugled družbe,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ni prvič, da so se v javnosti pojavili sumi o ruski podpori stranki italijanskega politika, ki je lani poleti razburil zahodno in zlasti ukrajinsko javnost z izjavo, da se je polotok Krim zakonito vrnil pod rusko okrilje, sedanji režim v Kijevu pa da je prišel na oblast s pomočjo »psevdo revolucije«, ki da so jo podobno kot arabsko pomlad financirale tuje države. Lani junija je ameriško-madžarski milijarder George Soros izrazil zaskrbljenost o ruskem vplivu na Evropo, zlasti pa na novo italijansko vlado. »Ne vem, ali Salvinija finančno podpira Moskva, a javnost ima pravico, da o tem izve,« je povedal znani finančni špekulant in filantrop.



Takrat se je Salvini odzval z izjavo, da ni prejel niti enega evra, lire ali rublja od Rusije, njegov strankarski tovariš Claudio Borghi pa je na svojem twitterju zapisal: »Soros je zaskrbljen zaradi italijanske vlade? To pomeni, da smo na pravi poti. Veter se je obrnil za tiste, ki so profitirali od smrti na stotine ljudi.«

Komentarji: