Švedski kralj z dvora umika pet vnukov

Otrokom ostajajo naslovi, ostali bodo člani kraljeve družine, ne bodo pa imeli obveznosti članov dvora in letnega plačila.
Fotografija: Švedska kraljeva družina leta 2017. FOTO: Švedski kraljevi dvor
Odpri galerijo
Švedska kraljeva družina leta 2017. FOTO: Švedski kraljevi dvor

Švedski kralj Karl Gustav je prehitel švedski parlament in je včeraj naredil prvo potezo za racionalizacijo kraljevega dvora. Pet svojih vnukov, ki niso v neposredni liniji za nasledstvo kraljevega naslova, je namreč umaknil z dvora in s tem zmanjšal stroške, ki jih imajo švedski davkoplačevalci z njegovim vzdrževanjem in financiranjem, obenem pa bo otrokom omogočil bolj normalno življenje, poroča britanski BBC.
 

Manj obveznosti in dohodkov


Princ Karl Filip z družino. FOTO: Anna-lena Ahlström
Princ Karl Filip z družino. FOTO: Anna-lena Ahlström


Odločitev se nanaša na dva sina princa Karla Filipa in na tri otroke princese Magdalene, stare od enega do pet let. Otroci bodo sicer ostali člani kraljeve družine, obdržali bodo vojvodske naslove, vendar ker uradno ne bodo več člani dvora, ne bodo imeli obveznosti v zvezi s tem in ne letnih dohodkov, ki jih sicer dobiva vsak član dvora. 

Švedski parlament je že pred nekaj leti napovedoval spremembe v načelih delovanja monarhije, pri tem so največkrat omenjali prav velikost kraljeve družine. Ta se je v zadnjih stotih letih zelo razvejila, zato so se začele pojavljati pritožbe, da davkoplačevalci plačujejo preveč in da kraljeva družina za opravljanje svojih formalnih dolžnosti ne potrebuje toliko članov, pravi švedski zgodovinar Dick Harrison. Obenem poteza pomeni približevanje potrebam sodobne družine, za »umaknjene« vnuke pa, da bodo lahko zaživeli običajno življenje otrok in mladostnikov, pravi Harrison.
 

Kralj je ukrepal na lastno pest


Specialist za kraljevi dvor Roger Lundgren pa meni, da je kralj ukrepal na lastno pest prav zato, da bi utišal kritike. 

Družina princese Magdalene. FOTO: Anna-lena Ahlström
Družina princese Magdalene. FOTO: Anna-lena Ahlström


Včerajšnji kraljev ukrep pa ni v ničemer spremenil položaja staršev petih umaknjenih vnukov: princesa Magdalena in princ Karl Filip z ženo princeso Sofijo bodo še naprej kot člani dvora nadaljevali svoje delo v neprofitnih organizacijah in skladih. Obenem bodo še naprej opravljali uradne dolžnosti v takšnem obsegu, kot bo to določil kralj Karl Gustav. Še naprej pa ostajajo najvišji predstavniki švedske kraljevine kralj Karl Gustav, njegova žena kraljica Silvija, kronska princesa Viktorija in njen mož princ Daniel.

Sicer pa je v Evropi ostalo poleg Švedske le še šest kraljevin: Združeno kraljestvo, Norveška, Danska, Španija, Nizozemska in Belgija. 

Preberite še:

Komentarji: