Švica odstopila od pogajanj z EU o sporazumu o sodelovanju

Odločitev bi lahko ogrozila švicarske odnose z EU, ki je njena največja gospodarska partnerica.
Fotografija: Pogajanja so se znašla v slepi ulici, ker EU ni želela pristati na zahtevo Švicarjev po izključitvi vprašanj, povezanih z državnimi pomočmi, zaščito plač in svobodo gibanja iz sporazuma. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pogajanja so se znašla v slepi ulici, ker EU ni želela pristati na zahtevo Švicarjev po izključitvi vprašanj, povezanih z državnimi pomočmi, zaščito plač in svobodo gibanja iz sporazuma. FOTO: Jure Eržen/Delo

Švica je danes sporočila, da je odstopila od pogajanj z EU o sporazumu o sodelovanju. V Bruslju so izrazili obžalovanje ob enostranski odločitvi države.

Švicarski predsednik Guy Parmelin je na novinarski konferenci v Bernu sporočil, da končuje pogajanja o okvirnem sporazumu z EU. Odločitev bi lahko ogrozila švicarske odnose z EU, ki je njena največja gospodarska partnerica.

V Bruslju niso skrivali, da si po 13 letih pogajanj želijo čim prej skleniti okvirni sporazum, ki bi poenotil vrsto dogovorov med EU in Švico.

Parmelin je bil konec aprila v Bruslju na pogovorih s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Vendar so se pogajanja znašla v slepi ulici, ker EU ni želela pristati na zahtevo Švicarjev po izključitvi vprašanj, povezanih z državnimi pomočmi, zaščito plač in svobodo gibanja iz sporazuma.

Švicarska vlada je danes sporočila, da je opravila oceno izida pogajanj o sporazumu, pri čemer je prišla do sklepa, da ostajajo znatne razlike med EU in Švico glede ključnih zadev.

»Pogoji za podpis sporazuma torej niso izpolnjeni. Zvezni svet (vlada) je danes sprejel odločitev, da ne bo podpisal sporazuma, in to odločitev posredoval EU,« so sporočili v Bernu.

V Bruslju so izrazili obžalovanje zaradi te odločitve. »Obžalujemo to odločitev glede na napredek, ki je bil narejen v preteklem letu, da bi institucionalni okvirni sporazum postal stvarnost,« je v sporočilu zapisala Evropska komisija. 

Preberite še:

Komentarji: