Tajski dečki gredo domov

»Šlo je za čudež,« je trenutek, ko so potapljači našli ujeto skupino, opisal eden od dvanajstih dečkov.
Fotografija: FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP

Prejšnji teden je zgodba o reševanju tajskih dečkov in njihovega trenerja iz jame Tham Luang dobila srečen epilog. Potem ko so dečke in trenerja po uspešnem reševanju iz jame prepeljali v bolnišnico, so po dobrem tednu ti zapustili bolnišnico, poroča BBC.

Preden se bodo dečki in njihov trener vrnili domov k svojim družinam, se je skupina v javnosti pokazala na novinarski konferenci, kjer odgovarjajo na vprašanja o mukah, ki so jih doživljali v jami.



»Ko so prišli globlje v jamo, jo je močno deževje poplavilo in ekipa je bila ujeta skupaj s trenerjem,« je tvitnil poročevalec za CNA Saksith Saiyasombut. »Bil sem prestrašen, strah me je bilo, da me bo mama okarala,« je o prvih občutkih, ko so ugotovili, da so ujeti v jami, povedal eden od dečkov.

Ko je skupina rešenih dečkov in trenerjev opisovala trenutek, ko so jih potapljači našli, je trener pojasnil, da jim je takrat dejal, naj bodo tiho, saj je slišal nekoga prihajati. Sprva so bili prestrašeni, eden od njih pa je šel pogledat, posvetil je s svetilko in videl, da so potapljači.

Eden od dečkov je ta trenutek, ko so jih potapljači našli, opisal kot čudežen. Štirinajstletni Adul Samon, edini iz ekipe, ki govori angleško, je dejal, da je bil zelo presenečen, ko je ugotovil, da potapljači govorijo angleško. Dejal je samo: »Hello.«

»Bili smo šibki in lačni, ko smo bili ujeti v jami. Poskušali smo ne misliti na hrano, saj bi tako postali še bolj lačni,« je povedal najmlajši od dečkov, enajstletni Titan. 

Petindvajsetletni trener je dejal, da po tem, ko so ugotovili, da si sami ne morejo več pomagati in da so v jami ujeti, niso naredili ničesar, ampak so samo čakali. »Kopali smo, da bi našli pot nazaj, in prenehali, ko smo bili utrujeni. Pili smo in pili, da smo napolnili svoje želodce,« je dejal Ekapol Čantavong. Trener je bil menda  najšibkejši, ko so jih našli v jami, saj je zavračal hrano in jo dajal dečkom.

Ekapol je na današnji novinarski konferenci še pojasnil, da znajo vsi dečki plavati, kljub poročanju nekaterih medijev, da jih večina ne zna. Povedal je tudi, da sprva niso bili prestrašeni, saj so verjeli, da bo vode naslednji dan precej manj in bodo reševalci lahko prišli do njih.

Na vprašanje novinarjev, zakaj so sploh vstopili v jamo, je Ekapol pojasnil, da so bili dečki radovedni in so želeli pogledati v notranjost jame, ki je pred tem še niso videli. Podzemne tunele so raziskovali kakšno uro, nakar so se odločili za povratek. Nekateri tuneli so bili v tistem trenutku že poplavljeni. Takrat so spoznali, da so ujeti.

Po novinarski konferenci se bodo vrnili k svojim družinam. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
Po novinarski konferenci se bodo vrnili k svojim družinam. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP


Dvanajst dečkov, starih od enajst do šestnajst let, in njihov 25-letni trener so po mnenju zdravnikov zdravi, a z manjšimi okužbami, poroča AP. Na novinarski konferenci, ki poteka v vladni stavbi, ima rešena ekipa prvič priložnost, da o svoji preizkušnji neposredno spregovori medijem, čeprav so se svetu že pred tem pokazali v videu.

»Mediji bodo lahko dečkom in trenerju postavljali vprašanja, nato pa naj rešena skupina naprej živi normalno življenje,« je povedal predstavnik tajske vlade Sunsern Kevkumnerd. Guverner province Čiang Raj je dodal, da bo to njihov edini uradni intervju, potem pa z mediji ne bodo več govorili.

Pred novinarsko konferenco so v stavbi postavili mini nogometno igrišče za rešeno nogometno ekipo. FOTO: Vincent Thian/AP
Pred novinarsko konferenco so v stavbi postavili mini nogometno igrišče za rešeno nogometno ekipo. FOTO: Vincent Thian/AP


Komentarji: