Tako visoke vode Benetke niso videle že desetletja (VIDEO)

Neurja v Italiji so terjala več smrtnih žrtev. 
Fotografija: Poplavljenje Benetke. FOTO: Andrea Merola/AP
Odpri galerijo
Poplavljenje Benetke. FOTO: Andrea Merola/AP

Tri četrtine Benetk je bilo pod vodo, potem ko so močni vetrovi gladino morja dvignili za 156 centimetrov. Benetke so pogosto poplavljanje, a ponedeljkove visoke vode so bile neobičajne. Nazadnje so tako visoko gladino zabeležili decembra 2008. So se pa že bali, da se bo ponovila povodenj iz decembra 1979, ko se je plima dvignila 166 centimetrov visoko. Najhujše poplave v moderni zgodovini so Benečani sicer zabeležili leta 1966, ko je gladina morja narasla za 194 centimetrov. Poplave so v Benetkah stalnica. FOTO: Miguel Medina/AFP
Poplave so v Benetkah stalnica. FOTO: Miguel Medina/AFP


Župan Luigi Brugnaro je pojasnil, da bi serija podvodnih zapornic, ki bi jih lahko dvignili ob visokem plimovanju, rešila težavo, a projekt, ki so ga zaznamovali tudi korupcijski škandali, zamuja že nekaj let. Beneški župan je zato obljubil, da se bo pogovoril s premierjem Giuseppe Contejem, da pospešijo gradnjo. 

Markov trg so zaprli za turiste. FOTO: Miguel Medina/AFP
Markov trg so zaprli za turiste. FOTO: Miguel Medina/AFP


FOTO: Miguel Medina/AFP
FOTO: Miguel Medina/AFP


Takole so minuli konec tedna tekli maratonci v Benetkah:Tudi sicer se je Italija soočila s hudimi neurji, ki so terjali tudi smrtne žrtve. Umrla je ženska v kraju Dimaro v dolini Sole, med intervencijo je bilo za prostovoljnega gasilca v San Martinu in Badia na Južnem Tirolskem usodno drevo, ki se je zrušilo nanj, za 63-letnika iz Cattolice pa je bila usodna odločitev za deskanje s kajtom. Zaradi vetra se je njegovo življenje končalo na čereh.

FOTO: Miguel Medina/AFP
FOTO: Miguel Medina/AFP


Komentarji: