Talibi bodo ženskam dovolili le študij v ločenih učilnicah

Soizobraževanje je v nasprotju z načeli islama in nacionalnimi vrednotami Afganistancev, meni novi minister za visoko šolstvo.
Fotografija: Študentka s talibsko zastavo na včerajšnjem shodu v podporo novemu režimu pred univerzo v Kabulu. FOTO: Aamir Qureshi/AFP
Odpri galerijo
Študentka s talibsko zastavo na včerajšnjem shodu v podporo novemu režimu pred univerzo v Kabulu. FOTO: Aamir Qureshi/AFP

Afganistanskim ženskam bo dovoljeno obiskovanje univerze, če bodo študirale ločeno od moških, je danes po navedbah tujih tiskovnih agencij dejal novi talibski minister za visoko šolstvo Abdul Baki Hakani. Afganistanska policija se je medtem vrnila na delo na letališču v Kabulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
V talibski vladi tudi zaporniki iz Guantanama in imena s seznamov teroristov


»Soizobraževanje je v nasprotju z načeli islama, po drugi strani pa je v nasprotju z nacionalnimi vrednotami in v nasprotju z običaji in tradicijami Afganistancev,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na novinarski konferenci dejal Hakani.
 

Študentke na univerzo le z nikabom


Kampusi univerz bodo ločeni glede na spol. Če to ne bo mogoče, bodo morale univerze določiti različen časovni razpored za ženske in moške ali zagotoviti delitev med študenti in študentkami v učilnicah. Študentke bodo poučevale ženske, če pa to ne bo mogoče, jih bodo lahko poučevali tudi moški, dokler bodo razredi v skladu s šeriatskimi pravili, je še sporočil minister za visoko šolstvo.

Talibi so napovedali tudi nova pravila za oblačenje na univerzah. Ženske bodo morale nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza, poroča AFP.

Med prvo vladavino talibov v Afganistanu, ki se je končala po mednarodnem posredovanju leta 2001, so bile dekleta in ženske povsem izključene iz izobraževanja.

FOTO: Aamir Qureshi/AFP
FOTO: Aamir Qureshi/AFP


Afganistanska policija na letališču v Kabulu se je medtem prvič, odkar so talibi prevzeli oblast v državi, vrnila na delo, so policisti sporočili danes. Skupaj s talibskimi varnostnimi uslužbenci znova upravljajo kontrolne točke na letališču.

Ko so talibi prejšnji mesec vstopili v Kabul in prevzeli oblast v državi, so policisti v strahu zapustili svoja delovna mesta. Talibi zagotavljajo, da so razglasili splošno amnestijo vsem, ki so delali za nekdanjo vlado, vključno z vojsko in policijo.

Preberite še:

Komentarji: