Talibi trdijo, da so zavzeli še zadnjo provinco Afganistana

Provinca Panšir je bila še zadnja od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod nadzorom talibov.
Fotografija: Nacionalna odporniška fronta, sestavljena iz protitalibanske milice in nekdanjih afganistanskih varnostnih sil, je pozno v nedeljo priznala, da je utrpela velike izgube na bojišču v Panširju, in pozvala k prekinitvi ognja. FOTO: Ahmad Sahel Arman/AFP
Odpri galerijo
Nacionalna odporniška fronta, sestavljena iz protitalibanske milice in nekdanjih afganistanskih varnostnih sil, je pozno v nedeljo priznala, da je utrpela velike izgube na bojišču v Panširju, in pozvala k prekinitvi ognja. FOTO: Ahmad Sahel Arman/AFP

Talibi so danes sporočili, da so zavzeli afganistansko provinco Panšir, ki je bila še zadnja od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod njihovim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glede na navedbe nekaterih upornikov to sicer ne drži. Kot so zatrdili, se bo boj v dolini Panšir nadaljeval.

image_alt
Spopadi med talibi in uporniki za Panjširsko dolino še trajajo


V provinci Panšir, goratem in težko dostopnem območju severno od Kabula, so v zadnjih dneh potekali hudi boji med člani protitalibske skupine Nacionalna odporniška fronta (NRF) in talibi.
 

Nacionalna odporniška fronta utrpela velike izgube


Talibi so danes sporočili, da so upor zatrli in zavzeli nadzor nad dolino Panšir. »S to zmago je naša država rešena iz močvirja vojne,« je dejal tiskovni predstavnik talibov Zabihulah Mudžahid. Prav tako so pozvali nekdanje pripadnike afganistanskih sil, naj se jim pridružijo. 

Nacionalna odporniška fronta, sestavljena iz protitalibske milice in nekdanjih afganistanskih varnostnih sil, je pozno v nedeljo priznala, da je utrpela velike izgube na bojišču v Panširju, in pozvala k prekinitvi ognja.

Vseeno pa nekateri uporniki trditve talibov, da so uspešno zavzeli območje, zanikajo. »To ni res, talibi niso zajeli Panširja, zavračam talibske trditve,« je za britanski BBC povedal tiskovni predstavnik NRF.

Vodja upornikov Ahmad Masud je sporočil, da se je s talibi (na fotografiji) pripravljen pogajati, a se ti na to še niso odzvali. FOTO: Wana News Agency via Reuters
Vodja upornikov Ahmad Masud je sporočil, da se je s talibi (na fotografiji) pripravljen pogajati, a se ti na to še niso odzvali. FOTO: Wana News Agency via Reuters

 

Uporniki napovedujejo nadaljevanje boja


Uporniki so v izjavi zagotovili, da so prisotni na strateških položajih po dolini in da se bo boj proti talibom v Panširju nadaljeval, poroča AFP.

Skupina NRF je v nedeljo sporočila, da sta v spopadu umrla njen tiskovni predstavnik Fahim Dašti in poveljnik general Abdul Vudod Zara.

Vodja upornikov Ahmad Masud, sin znanega afganistanskega voditelja Ahmada Šaha Mansuda, ki je umrl v atentatu dva dni pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001, je v nedeljo sporočil, da se je s talibi pripravljen pogajati. Talibi se na to še niso odzvali.

Iran je vojaško ofenzivo talibov proti borcem v dolini Panšir danes odločno obsodil. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je dejal, da so novice, ki prihajajo iz Panširja, »resnično zaskrbljujoče«
 

Talibani za študentke v Afganistanu odredili nikab in ločene učilnice


Ženske, ki obiskujejo zasebne afganistanske univerze, morajo nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza, so odredili talibani. Sporočili so tudi, da morajo biti razredi ločeni po spolu ali pa vsaj razdeljeni z zaveso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obsežnem dokumentu, ki so izdale za izobraževanje pristojne talibanske oblasti, so prav tako odredili, da študentke poučujejo le ženske. Če to ni mogoče, jih lahko začasno poučujejo tudi"starejši moški"dobrega značaja, poroča AFP. Ženske morajo učilnico po koncu ure zapustiti pet minut prej kot moški, da se pred učilnicami ne družijo, nato pa morajo ostati v čakalnici, dokler njihovi moški kolegi ne zapustijo stavbe. Odlok velja za zasebne fakultete in univerze.

Neimenovani univerzitetni profesor je za AFP navodila komentiral kot praktično težko izvedljiva, češ da nimajo dovolj profesoric ali razredov za ločevanje deklet. Obenem pa je vseeno izrazil zadovoljstvo, da dekleta sploh smejo obiskovati univerzo.

Med prvo vladavino talibanov v Afganistanu, ki se je končala po mednarodnem posredovanju leta 2001, so bile dekleta in ženske večinoma izključene iz izobraževanja, saj so v državi veljala stroga pravila – ženske so dom lahko zapustile zgolj v spremstvu moža ali moškega sorodnika, učilnice pa so bile povsem ločene po spolu. Zunaj svojega doma so morale nositi burko, pokrivalo, ki jim je povsem zakrivalo obraz.

Preberite še:

Komentarji: