Teden ameriških soočenj

Iskanje resnice: kandidat za vrhovnega sodnika se bo soočil z domnevno žrtvijo, predsednik države s svetom.
Fotografija: Potrditev Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika je na tnalu. FOTO: Andrew Harnik/AP
Odpri galerijo
Potrditev Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika je na tnalu. FOTO: Andrew Harnik/AP

Teden je v Washingtonu lahko zelo dolg, kar je občutil Brett Kavanaugh, kandidat za vrhovnega sodnika ZDA. Pred osmimi dnevi je kljub uporu demokratov veljal za zanesljivo izbiro, zdaj ga pripravljajo za soočenje z žensko, ki ga obtožuje, da jo je v mladosti spolno napadel. Kandidata je odločno podprl Donald Trump, ki se bo jutri z govornice Združenih narodov soočil z nejevoljno mednarodno skupnostjo.

Pravosodni odbor senata in odvetniki Christine Blasey Ford so se dogovorili, da bo doktorica psihologije pričala v četrtek. Javno zaslišanje dobrih šest tednov pred kongresnimi volitvami postaja osrednje gibalo političnega spopada, na tnalu ni le potrditev Kavanaugha, temveč v času razcveta gibanja #TudiJaz vse bolj tudi odnos obeh velikih strank do žensk. Na dan je pricurljalo, da je sodniški kandidat med pripravami na zaslišanje postal izjemno jezen, ko so ga izpraševali o družini in pivskih navadah, kar daje demokratom iztočnico za četrtkove napade.

Republikanci iščejo ravnotežje med tem, kako ne dodatno razjeziti že tako ogorčenih volivk in hkrati preprečiti morebitno zrušenje Kavanaugha, saj jim njegova konservativna baza ne bi zlahka oprostila. Vzrok za jezo žensk je vedenje predsednika, ki se prav tako srečuje s številnimi obtožbami o spolnem nadlegovanju. Ankete kažejo, da predvsem izobražene Američanke prezirajo Trumpa. Hkrati je po merjenju časnika USA Today Kavanaugh prvi kandidat za vrhovno sodišče, ki mu večina vprašanih nasprotuje, Američanke pa bolj verjamejo obtožbam Fordove. K temu je morda pripomoglo, da je Trump po sprva zadržanih tonih začel javno dvomiti o njeni izpovedi.

Soočenje čaka tudi ameriškega predsednika, ki bo jutri nastopil pred Združenimi narodi. Po lanskem grmenju proti Severni Koreji naj bi bil tokrat na vrsti Iran. Toda po mnenju analitikov bo Trumpa pričakalo vsaj prikrito, če že ne javno nasprotovanje vidnih svetovnih voditeljev.

Komentarji: