To so ujeti najstniki in njihov trener

»Zelo dobri prijatelji smo. Kmalu hočem videti svoje prijatelje,« je s solznimi očmi dejal 13-letnik, ki je v soboto 23. junija izpustil trening nogometne ekipe Divjih prašičev.
Fotografija: Najstniki so ujeti v jami že od 23. junija. FOTO: AP
 
Odpri galerijo
Najstniki so ujeti v jami že od 23. junija. FOTO: AP  

Skupina 12 mladih nogometašev se je v spremstvu 25-letnega trenerja nič hudega sluteč 23. junija po treningu odpravila v jamo Tam Luang. Nato je začelo deževati, jame je zalilo in dečki so še vedno ujeti. Kdo pravzaprav so člani nogometne ekipe Divji prašiči, stari od 11 do 16 let, in njihov 25-letni trener? Nogometni klub Mu Pa oziroma Divji prašiči so ustanovili pred tremi leti. Sestavljen je iz ekip do 13, do 16 in do 19 let, v jami so člani vseh selekcij. Večina igralcev je iz revnejših skupnosti. 

Vratar ekipe je 14-letni Ekarat Vongsukčan, ki ga kličejo Bew. Po vsakem treningu, kot navaja Guardian, ki povzema tajske medije, pobere opremo ekipe in je v zadnjih letih zaradi izjemne discipline močno izboljšal svojo igro. V soboto se je treningu pridružil njegov dobri prijatelj, 15-letni Pipat Bodi, ki ni član ekipe, želel je le aktivno preživeti prosti čas. Štirinajstletni Prajak Sutam z vzdevkom Note je nogometaš dve leti, večinoma igra na sredini, a včasih se postavi tudi v gol. 

Šestnajstletni Pornčaj Kamluang - Tee in 13-letni Panumas Sengdi - Mick sta branilca. Micka opisujejo kot idealnega branilca zaradi moči in hitrosti, a trenerji so ga zaradi istih lastnosti videli tudi v vlogi napadalca, navaja Guardian

​Štirinajstletni Adul Samon igra na položaju levega vezista. To je deček, ki ga je slišati na prvem posnetku, ko sta se britanska potapljača dokopala do njih.



Njegovo znanje angleščine je poželo občudovanje po vsej Tajski, kjer ta jezik govori manj kot 30 odstotkov ljudi. Jezik naj bi se naučil pri verouku, poleg angleščine in tajščine govori še kitajsko in mjanmarsko, saj živi na meji s to državo. Desna vezista sta tudi 16-letni Pirapat Sompiangjaj - Night in 13-letni Sompong Džajvong - Pong, piše britanski portal. 

Trinajstletni Duangpeč Promtep - Dom je napadalec in kapetan ekipe. Njegovi kolegi v ekipi do 16 let ga opisujejo kot dečka z dobrim smislom za humor in osebnostnimi značilnostmi vodje. Številni klubi v provinci so ga že povabili v svoje vrste. Napadalec je tudi 14-letni Natavut Takamsaj - Tle. Najmlajši član pa je 11-letni Čanin Vibunrungrueng - Titan. Nogomet igra pet let. Štirinajstletni Mongkol Bunpiam je nogometaš že od malih nog in je tako zaljubljen v igro, da je skoraj vedno v nogometnem dresu. Navija za vodilno ekipo v tajski prvi ligi. 

Petindvajsetletni pomočnik trenerja Ekapol Čantavong je bil na poti, da postane budistični menih. Zadnja leta je skrbel za svojo babico, poroča Guardian. Oblasti se še niso odločile, ali ga bodo obtožile kakšnega zločina. Trener je po besedah tiskovnega predstavnika tajske vlade velika opora dečkom, saj jih spodbuja k meditaciji, da bi tako čim manj porabljali energijo. 

Ekipa se je večkrat odpravila na kakšen izlet. FOTO: Reuters
Ekipa se je večkrat odpravila na kakšen izlet. FOTO: Reuters


V jami že pred dvema letoma 


​Člani ekipe so se večkrat podali na različne izlete. Pred dvema letoma so se podali v jamo, v kateri so zdaj ujeti. Tja jih je popeljal isti trener, decembra 2016 je na facebooku objavil fotografije nasmejanih dečkov, ki raziskujejo tajsko podzemlje.

Oče 13-letnega Mongkola, ki je ujet v jami, Tinakorn Bunpiam je za AP te dni pojasnil, da se je sin večkrat domov vrnil šele okoli 21. ure, saj so se po treningu podajali na plavanje ali kolesarjenje do sosednjega Mjanmara. »Večkrat sem ga prosil, naj zapusti ekipo, a tega ni hotel, ker v njej uživa.« Trenerja je opisal kot dobrega človeka, a je dejal, da je njegov sin premlad, da bi v spremstvu le enega odraslega lahko hodil na takšne izlete. 

​Nopadon Kantavong, čigar 13-letni sin je član ekipe, a je usodno soboto izpustil trening, je trenerja opisal kot ekipi izjemno predanega človeka. »Opazno je, kako so povezani,« je pred dnevi dejal ob vhodu v jamo, kjer čakajo na novice. V torek je k jami pripeljal tudi sina, saj se v šoli ni mogel zbrati. »Zelo dobri prijatelji smo. Kmalu hočem videti svoje prijatelje,« je 13-letnik izdavil s solzami v očeh. 

Komentarji: