Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Torkov napad v Belgiji je bil teroristično dejanje

Za 31-letnega moškega, ki je v napadu ubil tri ljudi, še štirje pa so bili ranjeni, sumijo, da je na predvečer napada ubil še enega človeka.
Napadalec je bil glede na podatke varnostnih služb in policije v Liegeu tudi v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/AP
Napadalec je bil glede na podatke varnostnih služb in policije v Liegeu tudi v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/AP
Be. B., STA
30. 5. 2018 | 12:50
30. 5. 2018 | 15:56
2:41
Bruselj, Liege – Torkov napad v belgijskem mestu Liege, v katerem je napadalec ubil dve policistki in mimoidočega, še štirje policisti pa so bili ranjeni, je bil teroristični napad, je danes na novinarski konferenci v Bruslju sporočil tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van der Sypt. Sumijo, da je na predvečer napada ubil še enega človeka.

Napad je izvedel 31-letni Benjamin Herman. »Dejstva, ki smo jih zbrali, kažejo, da gre za teroristični umor in poskus umora,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tožilec.



Pojasnil je še, da je napadalec deloval na način, kot prikazujejo videoposnetki džihadistične skupine Islamska država (IS).

Z nožem je najprej napadel dve policistki, ju večkrat zabodel in jima nato odvzel orožje. Zajel je tudi talko, kasneje pa je bil v strelskem obračunu s policijo ubit. Pri tem je bil ubit še en mimoidoči, še štirje policisti pa so bili ranjeni.

Policija zdaj preiskuje, ali je bil napadalec sam ali je imel pomočnike, je povedal Van der Sypt. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/AP
Policija zdaj preiskuje, ali je bil napadalec sam ali je imel pomočnike, je povedal Van der Sypt. FOTO: Geert Vanden Wijngaert/AP


»To je treba razumeti kot modus operandi, ki ga IS redno prikazuje v svojih videoposnetkih, objavljenih na internetu,« je dejal Van der Sypt. Pojasnil je še, da je napadalec tudi po arabsko vzklikal Alah akbar oziroma bog je velik.

Napadalec je bil po podatkih varnostnih služb in policije v Liegeu tudi v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami. V stik z njimi je prišel leta 2016 in v začetku leta 2017. Zdaj pa preiskujejo predvsem, ali je deloval sam ali je imel pomočnike, je še povedal Van der Sypt.
 

Minister se čuti odgovornega za napad


Ker je bil Herman v ponedeljek za dva dni izpuščen iz zapora (v sklopu predpriprave na dokončno izpustitev leta 2020), je belgijski pravosodni minister Koen Geens danes izjavil, da se čuti odgovornega za torkov napad, navaja tiskovna agencija Reuters. »Vprašanje, ali je bila izpustitev napadalca upravičena, je pereče. Ubil je tri povsem nedolžne ljudi,« je za belgijski radio RTBF povedal Geens. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine