Tožba zoper Trumpa zaradi kršenja ustave

Tožba PEN America je le ena v vrsti tožb, seznam domnevnih Trumpovih kršitev pa je zelo dolg.
Fotografija: Pred volitvami 2016 je Trump trdil, da Hillary Clinton ne sme zmagati, saj potem zaradi tožb ne bo mogla opravljati svojega dela. FOTO: Timothy D. Easley/Ap
Odpri galerijo
Pred volitvami 2016 je Trump trdil, da Hillary Clinton ne sme zmagati, saj potem zaradi tožb ne bo mogla opravljati svojega dela. FOTO: Timothy D. Easley/Ap

Združenje ameriških pisateljev PEN America je danes na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku vložilo tožbo proti ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu zaradi kršenja ustave in svoje prisege, da bo zvesto sledil ustavi, poroča STA

Ameriški pisatelji in novinarji Trumpa že tri leta kritizirajo kot nasilneža, sovražnega govornika in sovražnika svobode izražanja. »Predsednik ima po 1. amandmaju k ustavi vso pravico do izražanja oziroma kritiziranja medijev, vendar pa nima pravice, da izkorišča pooblastila zvezne vlade za kaznovanje ali zatiranje medijev,« piše v tožbi.

Tožba PEN America je le ena v vrsti tožb proti Trumpu. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Tožba PEN America je le ena v vrsti tožb proti Trumpu. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Trumpove oznake o lažnih medijih kot sovražnikih ljudstva so eno, maščevanje zaradi nelaskavega poročanja o njem pa je nekaj povsem drugega in do tega naj bi glede na tožbo že prihajalo. Tožba ne zahteva posebne denarne odškodnine, ampak le sodno prepoved Trumpu naj neha z očitanimi mu dejavnostmi.

V tožbi mu med drugim očitajo vpletanje v prevzem televizije CNN s strani telekomunikacijskega velikana AT&T, napade na svobodo tiska, na primer na Washington Post in lastnika Amazona Jeffa Bezosa z grožnjami, da bo vložil proti-monopolno tožbo proti Amazonu in ter poskrbel za povišanje stroškov dostave za Amazon.

Tožba PEN America je le ena v vrsti tožb proti Trumpu. Ta je moral med drugim plačati 25 milijonov dolarjev za poravnavo tožbe študentov njegove nekdanje univerze. Tožili so ga protestniki z njegovih zborovanj zaradi vzpodbujanja nasilja, vendar je tožba propadla. Uspela pa je tožba proti Trumpu zaradi blokiranja dostopa posameznikom do njegovega računa na Twitterju.

<strong>Stormy Daniels</strong> je Trumpa preganjala zaradi obrekovanja. FOTO: Markus Schreiber/Ap
Stormy Daniels je Trumpa preganjala zaradi obrekovanja. FOTO: Markus Schreiber/Ap


V ponedeljek je zvezni sodnik v Los Angelesu James Otero zavrgel tožbo pornografske igralke Stormy Daniels, ki je Trumpa preganjala zaradi obrekovanja. Sodnik je odločil, da je predsednik podal nekoliko pretirano izjavo, ko jo je označil za prevarantko. Odvetnik Danielsove Michael Avenatti je že napovedal pritožbo.

Trumpa skuša sicer tožiti še nekaj žensk zaradi spolnega nadlegovanja, proti njemu pa poteka kar nekaj preiskav na zvezni in državni ravni. Med drugim zaradi ruskega vpletanja v volitve 2016 in utaje davkov v New Yorku.

Pred volitvami 2016 je Trump drugače trdil, da njegova demokratska nasprotnica Hillary Clinton ne sme zmagati, ker potem zaradi številnih tožb ne bo mogla opravljati svojega dela.
 

Preberite še:

Komentarji: