Tretji človek med ruskimi zastrupljevalci

Ruski mediji objavili ime še enega osumljenega vojaškega obveščevalca.
Fotografija: Na Češkem so odkrili, da sta domnevna pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe, ki sta osumljena, da sta zastrupila dvojnega vohuna Sergeja Skripala. Foto: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Na Češkem so odkrili, da sta domnevna pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe, ki sta osumljena, da sta zastrupila dvojnega vohuna Sergeja Skripala. Foto: Hannah Mckay/Reuters

Na Češkem so odkrili, da sta domnevna pripadnika ruske vojaške obveščevalne službe, ki sta osumljena, da sta zastrupila dvojnega vohuna Sergeja Skripala, temu pred leti sledila že po Pragi, v Rusiji pa so razkrili še identiteto tretjega domnevnega zastrupljevalca.

»V teh razmerah to ocenjujem kot razširjanje lažnih novic,« je namestnik ruskega zunanjega ministra Oleg Simorolotov komentiral medijsko »razkritje« identitete že drugega domnevnega napadalca na Skripala in njegovo hčerko. Po tem, ko so britanski preiskovalni novinarji objavili, da sta samorazglašena ruska turista Ruslan Boširov in Aleksander Petrov, ki sta bila v času zastrupitve na začetku letošnjega marca v Salisburyju, pravzaprav uslužbenca ruske vojaške obveščevalne službe Anatolij Čepiga in Aleksander Miškin, so njihovi češki kolegi odkrili, da sta ta dva zasledovala Skripala že med njegovim obiskom Prage sredi oktobra 2014. Tudi takrat sta se tako kot letos v Veliki Britaniji na meji predstavila s svojima »turističnima« imenoma, je novinarju češkega radia Janeku Kroupi zaupal neimenovani visoki vir iz češke vojaške obveščevalne službe.

Da je v domovini obsojeni »državni izdajalec« Skripal po tem, ko so ga zamenjali z na Zahodu zaprtimi ruskimi vohuni, še vedno sodeloval z obveščevalci iz držav Nata in jim razgaljal skrivnosti delovanja svojih nekdanjih ruskih kolegov, so zahodni novinarji že obveščali. Po poročanju čeških medijev je pred štirimi leti prišel v Prago zato, da bi češki protiobveščevalni službi pomagal razkriti mrežo ruskih vohunov, ki da so postajali čedalje bolj aktivni. Na novičarskem spletišču Neovlivni.cz so zapisali, da je Skripal tajno obiskal Češko že leta 2012. Po tem so zaradi »varnostnih razlogov« iz Prage izgnali pet ruskih diplomatov, dve leti kasneje pa še tri. Ker niso razlogov za izgon nikoli objavili, v čeških medijih zgolj ugibajo, ali je bila ta diplomatska »čistka« posledica Skripalovih obiskov.

Skoraj istočasno, ko je radio v Pragi razkrival, kako so pred štirimi leti ruski vohuni po Češkem preganjali svoje domače izdajalce, so v Rusiji objavili ime domnevnega tretjega zastrupljevalca, prav tako vojaškega obveščevalca. Da je britanskim preiskovalcem znano ime še tretjega osumljenca, so že prejšnji mesec zapisali v časniku Daily Telegraph, a njegovo ime je v torek obelodalnilo rusko preiskovalno spletišče Fontanka.

To naj bi bil 45-letni Sergej Fedotov, ki ni le sodelavec Čepige in Miškina, ampak naj bi po informacijah ruskih novinarjev z njima tudi hkrati odhajal na službena potovanja. Fedotov je Veliko Britanijo obiskal leta 2016, 2017 in 2018, iz države pa je odpotoval isti dan kot njegova kolega, 4. marca, ko so na klopci v Salisburyju našli zastrupljenega Skripala in njegovo hčerko Julijo. Če gre verjeti Fontanki, so bili leta 2014 tudi vsi trije skupaj na službeni poti v Pragi.

Preberite še:

Komentarji: