Trojico, ki je plezala po zahtevni M16, našli pod plazom

Gre za izgubo, ki bo globoko zarezala v mednarodno alpinistično skupnost.
Fotografija: David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley so umrli v Skalnem gorovju. FOTO: The North Face
Odpri galerijo
David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley so umrli v Skalnem gorovju. FOTO: The North Face

Kanadske reševalne enote so našle trupla treh alpinistov, ki jih je med plezanjem v kanadskem Skalnem gorovju pokopal ogromen snežni plaz. 

Osemindvajsetletni David Lama, petintridesetletni Hansjörg Auer, oba iz Avstrije, in leto dni starejši Američan Jess Roskelley so poskušali doseči vrh Howse Peaka. 3295 metrov visoka gora leži v kanadski provinci Alberta v narodnem parku Banff. Smer M16, po kateri so plezali alpinisti, velja za izjemno nevarno prav zaradi velike nevarnosti proženja skal in plazov.

Predstavniki družbe Parks Canada, ki upravlja z narodnimi parki, so po poročanju BBC v sporočilu za javnost zapisali: »Izrekamo globoko sožalje družinam, prijateljem in vsem, ki so ljubili te može. Zavedamo se, da je ta izguba globoko zarezala v mednarodno alpinistično skupnost.«

Chelsey Dawes iz Parks Canada je še dodala, da je bil plaz, ki je zasul alpiniste, najverjetneje plaz tretje stopnje po kanadski lestvici in dovolj velik, da bi uničil manjšo zgradbo. 

Sožalje zaradi tragične izgube treh odličnih alpinistov so izrazili številni njihovi kolegi z vsega sveta. FOTO: Christian Pondella 
Sožalje zaradi tragične izgube treh odličnih alpinistov so izrazili številni njihovi kolegi z vsega sveta. FOTO: Christian Pondella 


Smer, ki se lahko spreobrne v nočno moro


Trojica je bila v kanadskem Skalnem gorovju približno dva tedna in v tem času osvojila vrh 3450 metrov visoke Andromede.  Odpravo v Skalno gorovje je sponzoriralo podjetje North Face, ki je v četrtek potrdilo, da kosi športne opreme, vidni s helikopterja, ki je preletel območje, pripadajo pogrešanim alpinistom. Reševalne ekipe so sicer ostale prizemljene, saj slabo vreme, pihali so močni vetrovi, pa tudi nevarnost novih plazov je bila velika, ni dopuščalo, da bi odhiteli na pomoč alpinistom.

Lama, Auer in Roskelley so veljali za odlične alpiniste, vsak je imel kljub mladosti za seboj že kopico uspehov oziroma osvojenih vrhov. Šestintridesetletni Roskelley je prebival v Spokani v zvezni državi Washington. Pri 20 letih je z očetom, znanim alpinistom Johnom Roskelleyem, osvojil Everest in postal najmlajši Američan, ki mu je to uspelo. Veliko je plezal na Aljaski in v Patagoniji. 

Ko je svet obšla žalostna novica, da je alpiniste pokopal plaz, je John za portal spokesman.com povedal, da so fantje plezali po izredno zahtevni smeri. »Gre za eno od tistih smeri, pri kateri je potrebno imeti prave pogoje, sicer se lahko stvar spreobrne v nočno moro. Tu se je spremenilo prav v to.«



David Lama je veljal za čudežnega dečka svetovnega plezanja. Že rodil se je v plezalni družini. Njegov oče je alpinistični vodnik iz Nepala. Davidov veliki talent so prepoznali že v mladih letih, ko ga je avstrijski alpinist Peter Habeler jemal s seboj v gore. Lama je kot najstnik osvojil številne plezalne nagrade in priznanja. Leta 2014 so v dokumentarnem filmu prikazali njegov solo vzpon na patagonski Cerro Torre po sloviti smeri Kompresor. 

Lani je sam osvojil najvišji še ne preplezani vrh v Himalaji, 6895 metrov visoki Lunag Ri, potem ko sta to dvakrat poskušala storiti s Conradom Ankerjem in je v enem od teh poskusov Anker doživel srčni zastoj. Lama mu je rešil življenje.

Petintridesetletni Hansjörg Auer je odrasel na farmi v Dolomitih. Leta 2007 je v steni Marmolada v Dolomitih sam in brez varovanja preplezal smer Riba. Uspelo mu je kar nekaj prvenstvenih vzponov na sedem tisočake, med njimi 7181 visoki Lupghar Sar v pakistanskem Karakorumu.

Preberite še:

Komentarji: