Trump Američanom prepovedal uporabo tiktoka

Izvršilni ukaz bo začel veljati čez 45 dni, ameriški predsednik pa »agresivno akcijo« opravičuje z zaščito državne varnosti.
Fotografija: Ameriški predsednik Trump ostro proti tiktoku. FOTO: Jim Watson/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Trump ostro proti tiktoku. FOTO: Jim Watson/AFP

New York – Donald Trump je Američanom prepovedal transakcije s kitajskim družbenim omrežjem tikok. Izvršilni ukaz bo začel veljati čez 45 dni, ameriški predsednik pa »agresivno akcijo« opravičuje z zaščito državne varnosti. Aplikacijo družbe ByteDance je po njegovem prepričanju mogoče uporabiti za dezinformacijske kampanje kitajske komunistične partije. Čez 45 dni bodo morali vsi subjekti in objekti pod jurisdikcijo ZDA prekiniti vse stike tudi s kitajskim družbenim omrežjem wechat, ki je skupaj s sestrsko aplikacijo weixin široko razširjena v tej državi.

Uporabo tiktoka na uradnih napravah sta prepovedala že predstavniški dom in senat ameriškega kongresa, svojim sodelavcem jo odsvetuje tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, Trump pa svojo prepoved razlaga z morebitnim dostopom kitajske komunistične partije do osebnih in drugih informacij Američanov. Med drugim se boji kitajskega sledenja lokacijam uslužbencev in pogodbenih sodelavcev zvezne vlade, zlorabe informacij za izsiljevanje in vohunjenje v podjetjih. Proti kitajskim družbenim omrežjem so ostro nastopili tudi člani njegove administracije, med njimi zunanji minister Mike Pompeo

Sedež materinske družbe TikToka ByteDance v Pekingu. FOTO: Greg Baker/AFP
Sedež materinske družbe TikToka ByteDance v Pekingu. FOTO: Greg Baker/AFP


Izvršilni ukaz zato še povečuje pritisk na ByteDance, da bi bil prodan ameriškemu podjetju Microsoft, o čemer že tečejo pogajanja. Poznavalci pa domnevajo, da je za vlado v Pekingu večji problem prepoved ameriških stikov z aplikacijo wechat in njeno lastnico Tencent Holdings. Wechat v domovini uporablja več kot milijarda ljudi, je pa tudi zelo priljubljen med kitajskimi izseljenci ter tujci s poslovnimi stiki na Kitajskem. Mnogi zato že pričakujejo povračilne ukrepe, čeprav še ni jasno, kakšni bi ti lahko bili: večina ameriških spletnih omrežij in drugih medijev je v azijski velikanki prepovedana že doslej.

Praznega prostora, ki se bo odprl z umikom tiktoka, ne poskuša izkoristiti le Microsoft, v akciji so že tudi drugi ameriški tehnološki velikani. Pri Facebooku so naznanili instagram reels, ki podobno kot tiktok omogoča posredovanje videoposnetkov. Predsedniku uprave Marku Zuckerbergu se je v hipu tako povečalo že zdaj neznansko premoženje, da se je pridružil Microsoftovemu Billu Gatesu in Amazonovemu Jeffu Bezosu v ekskluzivnem klubu lastnikov več kot sto milijard dolarjev premoženja.

Komentarji: