Trump bi napadalne demokratke poslal »nazaj« domov

Predlog Alexandri Ocasio-Cortez, Ilhan Omar in drugim, naj se vrnejo v »svoje« skorumpirane države.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

New York – Donald Trump svetuje »progresivnim« demokratskim kongresnicam s koreninami v katastrofalnih in skorumpiranih vladah, naj se vrnejo domov, da bi jih naučile, kako se vodi vlada. »Ta mesta hudo potrebujejo vašo pomoč, ne morete nas zapustiti dovolj hitro!« je tvital republikanski predsednik ZDA z očitno poslanico somalski priseljenki Ilmar Omar in nekaterim drugim amazonkam demokratske stranke v kongresu.

Ameriška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez. FOTO: Erin Scott/Reuters
Ameriška demokratka Alexandria Ocasio-Cortez. FOTO: Erin Scott/Reuters


Gospod predsednik, prihajam iz ZDA, odgovarja Alexandra Ocasio-Cortez, komaj 29-letna neuradna voditeljica skupine kongresnic na najbolj skrajno levem polu demokratske stranke. AOC, kot jo imenujejo privrženci in nasprotniki, se je staršem iz Portorika rodila v New Yorku, Rashida Tlaib palestinskim v Detroitu, Ayanna Pressley pa je afriška Američanka iz Cincinnatija. Zato pa se je s hidžabom vedno pokrita Ilhan Omar kot otrok priselila iz Somalije, pa čeprav Trumpovi očitki najbrž veljajo vsem omenjenim. »Tako zanimivo je videti 'progresivne' demokratske kongresnice, ki izvorno prihajajo iz držav s totalno katastrofalnimi vladami, najslabšimi, najbolj skorumpiranimi in nesposobnimi na svetu (če sploh imajo delujočo vlado), kako zdaj glasno in zlonamerno učijo prebivalce ZDA, največje in najmočnejše države na zemlji, kako naj se vodijo vlade,« je tvital republikanski prvak. »Zakaj se ne vrnejo in pomagajo urediti totalno propadla in s kriminalom preplavljena mesta ter nam pokažejo, kako se to dela?«

Kritiki Trumpu seveda predlagajo, naj v Slovenijo vrne prvo damo Melanio, morda pa še Ivanko in starejša sinova na Češko. A se ti menda v ZDA počutijo dobro, 37-letna Ilhan Omar pa pogosto pripoveduje o svojih razočaranjih nad Ameriko. ZDA zanjo niso država, v katero se je rešila iz kenijskega taborišča za somalske begunce, kjer je lahko dokončala študij in se celo povzpela v najvišje zakonodajno telo, ampak mesto razočaranja za neštete člane manjšin in begunce. Rada poudarja dolžnost opozarjati na neuresničene ameriške obljube pravice za vse, saj se je z velikimi upanji priselila iz izjemno nepravične družbe.

Ilhan Omar. FOTO: Saul Loeb/AFP
Ilhan Omar. FOTO: Saul Loeb/AFP


Ta mesta vas hudo potrebujejo, Omarjevo in druge zdaj poziva Trump, prepričan tudi, da bo predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi z velikim veseljem in hitro poskrbela za vozovnice in vse drugo. Predsednik s tem namiguje na nasprotovanja, ki ga demokratske političarke sredi svojega prvega kongresnega mandata vzbujajo v lastni stranki in še posebej pri predsednici predstavniškega doma Pelosijevi. Zagovornice odprtih meja so nasprotovale celo republikanskemu predlogu dodatne finančne pomoči za migrantske centre in druge ureditve na meji z Mehiko, ki je bila v zadnjih mesecih preplavljena s prišleki.
Kalifornijska demokratka Nancy Pelosi pa je soglašala z dodatnimi finančnimi sredstvi za nastanitev migrantov in je v časopisnem intervjuju poudarila, da imajo ljubljenke skrajne levice v kongresu le štiri glasove, tam ni nobenih spletnih privržencev, kongresnice bi si morale po njenem prepričanju prizadevati za resnične spremembe.

AOC je udarila nazaj in se čudila, da se družbena omrežja članom stranke ne zdijo pomembna. Medtem ko drugi pokurijo milijone za televizijska propagandna sporočila, ni sama zanje v letošnjem letu porabila niti dolarja in je še pridobila čas za delo. Demokratsko vodstvo morda še bolj kot kaj drugega skrbi dovolj časa za uresničevanje njihovih idej, saj se štiri demokratske amazonke spopadajo s tako imenovanimi realisti v svoji stranki tudi pri številnih drugih zadevah, med drugim pri vprašanju strategije boja proti predsedniku Trumpu.

V razpravo so spet povlekli ameriško prvo damo slovenskega rodu. FOTO: Reuters
V razpravo so spet povlekli ameriško prvo damo slovenskega rodu. FOTO: Reuters


Kritiki vsaj nekaterim od njih očitajo tudi antisemitizem, še posebej Omarjevi, pa čeprav kongresnica iz Minnesote pravi, da le nasprotuje sovraštvu do muslimanov ter Trumpa skupaj s kolegicami obtožuje belega nacionalizma. A ji še ena somalska begunka Ayaan Hirsi Ali očita, da se nikoli ni rešila prevladujočega sovraštva do judov v številnih muslimanskih družbah z avtokratskimi vladavinami in strogim nadzorom nad mediji. Nizozemsko-ameriška nasprotnica prisilnega poročanja, genitalne mutilacije in drugih zločinov nad ženskami v islamskih državah je bila v mladosti tudi sama islamistka, zdaj pa opozarja na islamistično izrabljanje ideje socialne pravičnosti v demokratičnih državah.
 

Preberite še:

Komentarji: