Nemčija Španijo z izjemo Kanarskih razglasila za tvegano območje

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Evropske države v zadnjih tednih z zaskrbljenostjo opazujejo slabšanje epidemiološkega stanja v Španiji, priljubljeni turistični destinaciji. FOTO: Borja Suarez/Reuters
Odpri galerijo
Evropske države v zadnjih tednih z zaskrbljenostjo opazujejo slabšanje epidemiološkega stanja v Španiji, priljubljeni turistični destinaciji. FOTO: Borja Suarez/Reuters



19.11 Nemčija Španijo razglasila za tvegano območje

Nemčija je danes celotno Španijo z izjemo Kanarskih otokov uvrstila na seznam območij z visokim tveganjem glede okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočilo nemško ministrstvo za zdravje. Gre za nov udarec španskemu turizmu, potem ko so podobno odločitev glede Španije oziroma nekaterih njenih območij že sprejele tudi druge države. Glede na minulo soboto uveljavljena pravila je v Nemčiji ob povratku iz rizičnih držav obvezno testiranja na novi koronavirus. Odvisno od pravil v posameznih zveznih deželah jim je lahko odrejena tudi karantena. STA

17.15 Evropska komisija sklenila prvo zaveza za nakup cepiva

Evropska komisija je danes s farmacevtsko družbo AstraZeneca sklenila prvo vnaprejšnjo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19, ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito. V četrtek je komisija sklenila tudi pripravljalne pogovore s podjetjem Johnson & Johnson za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19. Kot so sporočili iz Bruslja, zaveza, sklenjena z družbo AstraZeneca, predstavlja podlago za pogodbeni okvir za prvotni nakup 300 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU in možnost nakupa še 100 milijonov dodatnih odmerkov cepiva. Komisija ob tem poudarja, da nadaljuje intenzivne razgovore tudi z drugimi proizvajalci cepiv. STA

16.30 Julija na Brniku skoraj 21.000 potnikov

Obseg potniškega prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se v zadnjem času izboljšuje, vendar je število potnikov še vedno mnogo manjše kot ob vrhuncu lanske poletne sezone. Maja so na letališču v javnem prometu zabeležili 111 potnikov, junija 4991, julija pa 20.992, so za STA pojasnili v Fraportu Slovenija, ki upravlja z letališčem. Air Serbia štirikrat tedensko leti v Beograd, Montenegro Airlines enkrat tedensko v Podgorico, Lufthansa dvanajstkrat tedensko v Frankfurt, Wizz Air dvakrat tedensko na bruseljski Charleroi, Transavia dvakrat tedensko v Amsterdam, Air France dnevno v Pariz, Turkish Airlines trikrat tedensko v Istanbul, Easyjet enkrat tedensko v Berlin in dvakrat tedensko v London ter Lot Polish Airlines štirikrat tedensko v Varšavo.

V maju so v javnem prometu zabeležili 111 potnikov, junija 4991, julija pa 20.992. Po optimističnih napovedih naj bi letos na brniškem letališču našteli pol milijona potnikov, kar predstavlja le 30 odstotkov načrtovanega prometa. V prihodnjem letu naj bi se število potnikov glede na pričakovanja dvignilo na 1,1 milijona. Kot kažejo napovedi v svetovnem letalskem prometu, naj bi se promet na raven iz leta 2019 vrnil šele leta 2023. STA

15.00 Epidemija narašča s podvojtvenim časom osem dni

Na Inštitutu Jožef Stefan ocenjujejo, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno osmih dni in da je efektivno reprodukcijsko število bistveno večje od ena. V prihodnjem obdobju se bo po njihovih napovedih število dnevnih pozitivnih testov gibalo med 15 in 50. Zato predlagajo ciljne ukrepe, s katerimi bi zmanjšali uvoz okužb. Šele v prihodnjih dneh bo po mnenju inštituta znano, ali je veliko število pozitivnih testov v zadnjih dneh le posledica enkratnega skoka dnevnega števila pozitivnih testov na višjo raven zaradi povečanega vnosa okužb iz drugih držav ali pa morebiti nakazuje skrb vzbujajočo eksponentno rast, ki bi zahtevala hitro sprejetje ustreznih ukrepov.

Sedemdnevno povprečje efektivnega reprodukcijskega števila, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, za celo Slovenijo je s četrtkovih 1,36 danes naraslo na 1,77. S 16 na osem dni pa se je v enem samem dnevu zmanjšal podvojitveni čas. Če upoštevamo samo okužbe zunaj domov za starejše, pa je bil danes podvojitveni čas še nižji od osmih dni. Glede na število pozitivnih testov je sicer v zadnjem obdobju v drugem valu število hospitaliziranih, bolnikov na intenzivni negi in umrlih za vsako kategorijo približno 50 odstotkov manjše kot v prvem valu. Na inštitutu to pripisujejo mlajši starostni strukturi potrjeno okuženih in izboljšanemu imunskemu sistema vseh v poletnem času.

Če bi bilo reprodukcijsko število 1,3, so projekcije že bolj skrb vzbujajoče. Sredi oktobra bi namreč našteli skoraj sto hospitaliziranih, od tega bi jih bilo okoli 20 na intenzivni negi, število umrlih bi se približalo 200. Pri reprodukcijskem številu 1,5 pa bi število hospitaliziranih že preseglo 200, bolnikov na intenzivni negi bi bilo okoli 40 bolnikov. Tudi skupno število umrlih bi znatno preseglo 200. Projekcijo so sicer na inštitutu pripravili v torek, v prihodnjih dneh pa bodo predstavili tudi osveženo različico. STA

13.45 Volkswagen letos doslej s skoraj četrtinskim padcem prodaje

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je od začetka leta do konca julija dobavil 4,78 milijona vozil, kar je 23,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani. So pa v koncernu zadovoljni z julijsko prodajo, ki je bila zahvaljujoč rasti na Kitajskem skoraj na enaki ravni kot julija lani.

13.25 Avstrijci odsvetujejo vsa nenujna potovanja na Hrvaško

Avstrija je zaradi naraščanja števila uvoženih okužb z novim koronavirusom iz Hrvaške danes pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz te države. Poleg tega od ponedeljka odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo, so povedali na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

Preberite več: Avstrijska vlada poziva državljane, naj se vrnejo iz Hrvaške

12.45 Črna gora odpira mejo za države Zahodnega Balkana

Črna gora bo v soboto odprla svoje meje za države Zahodnega Balkana (Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo in Srbijo), bodo pa morali državljani od prečkanju meje predložiti negativen test za novi koronavirus.

Črna gora je konec maja razglasila konec epidemije in odprla svoje meje za države z dobro epidemiološko sliko, med njimi pa ni bilo na primer Srbije. Odprta pa je bila meja z BiH. Vendar ne dolgo, saj so državljani Črne gore izkoriščali pot čez BiH, da so prišli v Srbijo in nazaj brez omejitev. Hitro so v Črno goro prinesli nazaj novi koronavirus, država pa je postala ena od bolj prizadetih na območju Zahodnega Balkana. V Črni gori imajo trenutno 1104 aktivne primere okužb.

12.33 Največ okužb v Ljubljani

V četrtek so največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Ljubljani (11), v preostalih občinah pa so potrdili po primer ali dva. En primer so potrdili pri tujem državljanu. Prvič so okužbo potrdili v Braslovčah in Muti. Največ aktivno okuženih, 50, je v Ljubljani, po deset aktivno okuženih imajo tudi v Kranju in Celju, v preostalih občinah manj.

Največ na novo okuženih je iz starostne skupine med 15 in 24 let, in sicer 12. Še osem jih je iz starostne skupine med 25 in 34 let, šest pa iz starostne skupine med 35 in 44 let.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 213 aktivno okuženih oseb. Doslej je bilo skupaj potrjenih 2369 okužb, umrlo pa je 129 bolnikov s covidom-19.

11.56 V Avstriji potrdili 282 novih okužb s koronavirusom

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število na novo okuženih prvič po več mesecih preseglo 200. Največ, 112, so jih danes do 9.30 potrdili na Dunaju. Sledijo Tirolska z 58 novimi okužbami, Gornja Avstrija s 45 in avstrijska Koroška z 22. Na avstrijskem Koroškem je 16 od 22 novih primerov neposredno povezanih s potovanjem na Hrvaško.

Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Povedal je še, da se je v Avstriji v zadnjem času precej spremenila starostna struktura okuženih. Na začetku pandemije so tako med okuženimi z virusom sars-cov-2 prevladovali starejši, zdaj pa je na testih na novi koronavirus pozitivnih največ mladih med 15. in 24. letom starosti.  

Doslej so v Avstriji izvedli že več kot milijon testiranj na novi koronavirus. V Avstriji z več kot 8,8 milijona prebivalcev so po podatkih ministrstva za zdravje doslej potrdili 22.876 okužb z novim koronavirusom, od tega je skoraj 20.500 obolelih že ozdravelo. Za covidom-19 je skupno umrlo 725 ljudi.

11.23 Nova Zelandija zaradi novih okužb podaljšala ukrepe v Aucklandu

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes napovedala 12-dnevno podaljšanje karantenskih ukrepov za metropolo Auckland. Omejitve so uvedli v sredo za tri dni, potem ko so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri štirih članih družine. Število potrjenih okužb je v petek naraslo s 13 na 30. 

V Aucklandu so zaprte šole ter vse nenujne trgovine in storitve. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo doma. V drugih delih države so prepovedani dogodki z več kot sto ljudmi.

»Zdaj odpraviti omejitve in imeti potem eksplozijo novih primerov bi bilo najslabše za Auckland in naše gospodarstvo,« je opozorila novozelandska premierka. FOTO: Marty Melville/AFP
»Zdaj odpraviti omejitve in imeti potem eksplozijo novih primerov bi bilo najslabše za Auckland in naše gospodarstvo,« je opozorila novozelandska premierka. FOTO: Marty Melville/AFP


Na Novi Zelandiji so bili več kot sto dni brez lokalnega prenosa okužbe, s tem je bila država ena najbolj uspešnih v pandemiji covida-19. To jim je uspelo predvsem zaradi strogih ukrepov, ki so jih uvedli zelo zgodaj. Od začetka pandemije so potrdili 1602 okužbi, umrlo je 22 ljudi.

10.38 V novomeškem domu starejših občanov po drugem testiranju brez novih okužb

V Domu starejših občanov Novo mesto pri četrtkovem drugem testiranju 57 stanovalcev negovalnega oddelka in 13 zaposlenih, ki so bili v stiku z okuženo sodelavko in so po potrditvi njene okužbe ostali doma, niso odkrili okužbe z novim koronavirusom. Dom sicer ostaja zaprt za obiskovalce, če ne bo sprememb stanja, bodo obiske spet dovolili predvidoma po 24. avgustu.

Direktorica Doma starejših občanov Novo mesto Milena Dular je za STA povedala, da bodo omenjene stanovalce teden dni še opazovali. Če ne bodo nastali nepredvideni zapleti, pa bodo dom znova odprli za obiske. Vse bo potekalo v skladu s strokovnimi priporočili in navodili, kar pomeni, da bodo morali biti obiski napovedani in časovno omejeni ter ob upoštevanju vseh preventivnih in zaščitnih ukrepov. Testirani zaposleni se lahko tudi od danes naprej vrnejo v službo, je dodala Dularjeva.

10.18 V Domu starejših Hrastnik še ena okužba pri oskrbovancu

V Hrastniku, ki je v zadnjih tednih žarišče okužbe z novim koronavirusom, so v četrtek vzeli štiri brise, od tega dva v tamkajšnjem domu starejših. Pri enemu oskrbovancu doma so potrdili okužbo. Trenutno je aktivno okuženih 28 stanovalcev v domu in pet zaposlenih. Kot so danes sporočili s hrastniške občine, je bilo skupaj z novim koronavirusom okuženih 50 stanovalcev in 11 zaposlenih. Doslej je umrlo devet stanovalcev tamkajšnjega doma za starejše občane, ki so imeli covid-19. Od izbruha okužbe 10. julija do danes je v domu ozdravelo šest zaposlenih in 13 stanovalcev, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.



10.15 V četrtek znova več okužb



V torek so v Sloveniji opravili 937 testiranj in potrdili 37 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 ni umrla nobena oseba, je vlada sporočila po twitterju. Bolnišnično obravnavo potrebuje 18 bolnikov s covidom-19, od tega so trije na intenzivni negi. Iz bolnišnice so v sredo odpustili štiri osebe. 

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 213 aktivno okuženih oseb. Doslej je bilo skupaj potrjenih 2369 okužb, umrlo pa je 129 bolnikov s covidom-19.

9.24 Mehika in Peru potrdila že več kot pol milijona okužb

Mehika in Peru sta v zadnjem dnevu presegla mejnik pol milijona okužb z novim koronavirusom. V Peruju so od začetka pandemije covida-19 do četrtka potrdili 507.996 okužb z novim koronavirusom, v Mehiki pa 505.751. S tem se državi po številu okužb uvrščata na šesto in sedmo mesto na svetu. Samo v ZDA in Braziliji imajo več mrtvih v pandemiji. V Peruju so v zadnjem dnevu predvsem zaradi popravljene metodologije evidentiranja žrtev potrdili kar 3658 smrti, skupno pa 25.648.

Latinska Amerika in Karibsko otočje sta kot regija trenutno najhuje prizadeta v pandemiji. Potrdili so več kot 5,8 milijona okužb in tretjino od 750.000 smrti.

V Mehiki so doslej potrdili več kot 55.000 smrtnih žrtev koronavirusa. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
V Mehiki so doslej potrdili več kot 55.000 smrtnih žrtev koronavirusa. FOTO: Edgard Garrido/Reuters


9.07 Letošnji dan okoljskega dolga šele 22. avgusta

Dan okoljskega dolga se je premaknil za več kot tri tedne v primerjavi z lani, saj je pandemija covida-19 povzročila močan upad človeške aktivnosti. Globalni ekološki odtis med 1. januarjem in datumom dneva okoljskega dolga pa se je zmanjšal za skoraj deset odstotkov. Glede na raziskave Globalne mreže za okoljski odtis je to zmanjšanje v veliki meri mogoče pripisati zmanjšanju potovanj in upočasnjevanju gradbenih del zaradi izpadov poslovanja po vsem svetu zaradi pandemije covida-19. Emisije ogljika so se znižale za 14,5 odstotka, posekanih je za osem odstotkov manj gozdov. Zmanjšanje porabe virov v letu 2020 je nenadno in nepričakovano. Vendar začasno. Človeški rod še naprej od narave zahteva toliko virov, kot če bi imeli na razpolago 1,6 planeta.



8.40 Velika Britanija uvaja karanteno za Francijo, ta bo odgovorila podobno

​Velika Britanija je v četrtek zaradi širjenja novega koronavirusa napovedala omejitve potovanj za šest priljubljenih turističnih dežel, med njimi Francijo. Od sobote bodo morali vsi prišleki v 14-dnevno samoizolacijo.

Zunanje ministrstvo je ob tem še odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Francijo ter na Nizozemsko in Malto. Z ukrepom se želijo ogniti možnosti vnosa okužbe iz tujine ter grožnje širjenja novega koronavirusa na Otoku. Francija je druga najbolj priljubljena počitniška destinacija med Britanci, za Španijo. Po ocenah bo moralo več sto tisoč britanskih potnikov v karanteno, ko se bodo vrnili v domovino.

Francija je napovedala podoben ukrep za Veliko Britanijo. Pariz obžaluje odločitev in upa, da se bodo zadeve kmalu vrnile v normalne tire. Po navedbah britanskih pristojnih služb je Francija zaznala strm porast okužb, saj je bilo v zadnjem tednu 66 odstotkov več novih okužb na 100.000 prebivalcev. Podobno je bilo na Nizozemskem, na Malti pa so potrdili kar 105-odstotni porast.

7.21 Začetek Sarajevskega filmskega festivala

Začel se bo Sarajevski filmski festival, ki bo zaradi pandemije covida-19 tokrat v celoti potekal na spletni strani ondemand.sff.ba. Za nagrade srce Sarajeva se bo kljub temu potegovalo 49 filmov v štirih sekcijah – igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Od tega jih bo 29 doživelo svetovno premiero.

Preberite več: 26. izdaja filmskega festivala samo po spletu

7.16 Biden predlaga obvezno nošenje mask v ZDA, Trump to zavrača

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v četrtek predlagal uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask proti koronavirusu po vseh ZDA. Njegov republikanski protikandidat, sedanji predsednik Donald Trump je to zavrnil in Bidna obtožil, da politizira virus.

Biden je ukrep predlagal, potem ko so v ZDA v sredo našteli 1499 smrti zaradi koronavirusa, kar je največ od maja. Skupno se je število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo že čez 167.000. Predlagal je, da rešijo življenja s tem, da vsi naslednje tri mesece obvezno v javnosti nosijo maske.

Trump je odgovoril, da se Biden nenehno moti glede koronavirusa, zanemarja znanost in potiska naprej levičarske politike. Dodal je še, da se Biden zavzema, da bi vse Američane za prihodnje mesece zaklenili v njihove kleti.

Biden je sicer dejal, naj mandat za maske uvedejo guvernerji držav, s čimer bi lahko rešili 40.000 življenj. Opozoril je, da je bilo odpravljanje ukrepov proti pandemiji prehitro in brez smernic zvezne vlade.

Trump se je ob izbruhu pandemije norčeval iz tistih, ki nosijo maske. Uporaba zaščitne maske v ZDA velja tudi za politično opredelitev. Trumpovi podporniki tako ponosno zavračajo maske, demokrati pa jih z enakim ponosom nosijo.

Preberite še:

Komentarji: