Trump meni, da severnokorejski voditelj ne bi prelomil obljub

Prepričan je, da Džong Un ne bi storil ničesar, kar bi lahko ogrozilo pot Severne Koreje do boljših odnosov z ZDA in normalizacije gospodarskih razmer.
Fotografija: Projektile je po navedbah Seula Severna Koreja izstrelila s polotoka Hodo blizu vzhodnega obalnega mesta Wonsan v smeri severovzhoda. Leteli so od 70 do 200 kilometrov daleč proti Vzhodnemu morju. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters
Odpri galerijo
Projektile je po navedbah Seula Severna Koreja izstrelila s polotoka Hodo blizu vzhodnega obalnega mesta Wonsan v smeri severovzhoda. Leteli so od 70 do 200 kilometrov daleč proti Vzhodnemu morju. FOTO: Kim Kyung-hoon/Reuters

Generalštab oboroženih sil Južne Koreje je danes sporočil, da je Severna Koreja zjutraj iz vzhodnega dela države v Japonsko morje izstrelila »več neidentificiranih projektilov kratkega dosega«. To je prva tovrstna poteza države, ki ji vlada Kim Džong Un, po več kot letu dni. Domnevne rakete so letele do 200 kilometrov daleč in padle v morje.

Ameriški predsednik Donald Trump se je ob tem odzval, da vodja Severne Koreje ne bi prelomil obljub, ki mu jih je dal.

Prepričan je, da Kim ne bi storil ničesar, kar bi lahko ogrozilo pot Severne Koreje do boljših odnosov z ZDA in normalizacije gospodarskih razmer. »Vse na tem zanimivem svetu je mogoče, vendar verjamem, da se Kim Džong Un v polnosti zaveda gospodarskega potenciala Severne Koreje in da ne bi storil ničesar, kar bi to zmotilo ali končalo,« je tvitnil Trump.Trump in Kim med srečanjem v vietnamski prestolnici Hanoi februarja letos. FOTO: Saul Loeb/AFP
Trump in Kim med srečanjem v vietnamski prestolnici Hanoi februarja letos. FOTO: Saul Loeb/AFP
»Ve tudi, da mu stojim ob strani in da ne želi prelomiti obljub, ki mi jih je dal,« je zapisal Trump v odzivu na možnost, da bi lahko Pjongjang po več kot letu dni z današnjo izstrelitvijo še neidentificiranih projektilov prvič po več kot letu dni izvedel poskus raket kratkega dosega.

Trump je prepričan, da bodo dosegli dogovor. S tem je mislil na pogovore o denuklearizaciji Severne Koreje, ki so trenutno v slepi ulici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pjongjang s poskusom raket kratkega dosega sicer ne bi kršil obljube, da ne bo izvajal preizkusov balističnih raket dolgega dosega, navaja britanski BBC.

Zdi pa se, da postaja Pjongjang vse bolj nestrpen zaradi vztrajanja Washingtona pri gospodarskih sankcijah, dokler Kim ne sprejme resnih korakov glede odprave programa jedrskega orožja.
 

Preberite še:

Komentarji: