V soboto pri nas potrjenih 14 okužb, na Hrvaškem 50

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Turisti v Rovinju. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Odpri galerijo
Turisti v Rovinju. FOTO: Denis Lovrovic/AFP



20.30 Rekordno dnevno število novih okužb na svetovni ravni

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da je bilo v zadnjih 24 urah po svetu zabeleženih 230.370 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je rekordno dnevno povečanje od začetka pandemije.

Največ novih okužb je bilo v ZDA, Braziliji in Južni Afriki. Zadnji dnevni rekord je bil postavljen 10. julija.
Število smrtnih žrtev zaradi Covid-19 ostaja stabilno, in sicer zaradi bolezni dnevno umre okrog 5000 ljudi, je v svojem dnevnem biltenu zapisala WHO. Statistika temelji na uradno potrjenih podatkih držav.

Število vseh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom se je v nedeljo približalo 13 milijonom, je poročal Reuters. V zadnjih sedmih mesecih od izbruha pandemije je zaradi covid-19 po vsem svetu umrlo več kot 565.000 ljudi.

Število potrjenih primerov v Evropi znaša 2.907.654, število smrtnih žrtev pa 203.285. V zadnjih 24 urah se je število primerov povečalo za 18.804, število smrti pa za 448, je podatke povzela ruska tiskovna agencija Tass.

16.00 Na Hrvaškem 50 okužb 

Potem ko so v minulih dneh na Hrvaškem beležili rekorde številke okuženih, so v preteklih 24 urah zaznali 50 novih okužb. Aktivno okuženih je 1117 oseb, so zapisali na spletni strani hrvaške civilne zaščite. So pa opravili manj testiranj kot v preteklih dneh, saj so testirali 763 oseb. Ena oseba je umrla. 

15.50 Ministrstvo z javnim naročilom

Ministrstvo za javno upravo je danes na svoji spletni strani objavilo poziv za oddajo ponudbe za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. 

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


12.30 V Indiji znova rekorden skok okužb, iz Rusije vzpodbudnejše številke

Iz Indije danes poročajo o novem dnevnem rekordu potrjenih okužb z novim koronavirusom. V minulem dnevu so jih namreč zabeležili kar 28.637, s čimer se je skupno število okuženih zelo približalo 850.000.

V Rusiji so medtem po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki navaja današnje podatke ruskega kriznega centra za boj proti koronavirusu, v minulem dnevu potrdili 6615 novih okužb, s čimer je skupno število okužb naraslo na 727.162.

11.24 Hrvaška mej za prihode iz Srbije in BiH ni povsem zaprla

Hrvaška očitno le ni povsem zaprla svojih meja za državljane Bosne in Hercegovine in Srbije, ugotavlja hrvaški časnik Jutarnji list. Kot dodaja, je po podatkih Hrvaške turistične skupnosti v državi trenutno 5000 turistov iz Srbije in 11.000 iz BiH. To so le tisti, ki so se prijavili preko aplikacije evisitors, v resnici jih je še več.

Podatki z omenjene aplikacije namreč ne zajemajo t. i. vikend turistov, ki prihajajo iz BiH na hrvaško obalo samo za en dan, pojasnjuje časnik.

10.00 Sobota: 560 testiranj, 14 okužb

V soboto so v Sloveniji opravili 560 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so 14 novih okužb, je objavila vlada na twitterju. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 16 bolnikov, nihče od njih pa ni na oddelku za intenzivno terapijo. Smrtnih žrtev ni bilo, niti ni bil nihče od bolnikov s covidom-19 odpuščen iz bolnišnične obravnave. Doslej so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1841 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

Okužbo so v soboto dokazali v desetih slovenskih občinah, največ v Murski Soboti in Kranju, v vsaki po tri. S prvo okužbo nasploh pa so se v soboto soočili v občinah Velika Polana in Radenci. Največ okužb z novim koronavirusom so doslej potrdili v Ljubljani, skupaj 319, od tega eno v soboto.

8.20 Ljubljanski hoteli skromno zasedeni

Medtem ko so nekateri hoteli v Ljubljani po epidemiji covida-19 še kar zaprti, v drugih sprejemajo goste, a je zasedenost nizka. Tudi pri ljubljanskih hotelirjih so prebivalci Slovenije že koristili od države prejete turistične bone, a je tega malo. Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je v začetku julija ocenil, da bo turistična panoga rezultate iz leta 2019 dosegla šele leta 2024. Dokaj normalno naj bi hoteli začeli ponovno poslovati šele v drugi polovici prihodnjega leta, pa še to le v primeru vzpostavljenih letalskih povezav.

Medtem ko bodo zlasti hotelom na Obali in v zdraviliških krajih v veliko pomoč turistični boni, ki jih je vlada kot obliko pomoči panogi po epidemiji dodelila vsem prebivalcem Slovenije, pa bodo predvidoma povsem na repu pri koriščenju mestni hoteli, kot so tisti v Ljubljani in Mariboru, ter hoteli v izrazito mednarodnih destinacijah, kot sta Bled in Postojna.

8.15 Dnevni rekord odkritih okužb v ZDA

V ZDA so v soboto zabeležili nov dnevni rekord odkritih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so jih potrdili kar 66.528, za covidom-19 je umrlo 760 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump si je ob tem prvič v javnosti nadel zaščitno masko.

FOTO: Tasos Katopodis/Reuters
FOTO: Tasos Katopodis/Reuters


Dnevno število novih okužb v ZDA je že štiri dni zapored višje od 60.000. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, so v državi tako doslej skupaj odkrili že 3.242.073 okužb, umrlo pa je 134.729 ljudi. ZDA tako ostajajo na prvem mestu po številu okužb in smrtnih žrtev v svetu.

Komentarji: