Trump odpustil svetovalca za nacionalno varnost

Donald Trump je odpustil Johna R. Boltona, njegovega tretjega svetovalca za nacionalno varnost.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Donald Trump je odpustil Johna R. Boltona, njegovega tretjega svetovalca za nacionalno varnost. Kot poroča New York Times, ga je odpustil zaradi temeljnih nesoglasij glede reševanja velikih zunanjepolitičnih izzivov, kot so situacije v Iranu, Severni Koreji in Afganistanu.

»Močno sem nasprotoval številnim od njegovih predlogov, kot so tudi drugi iz administracije, zato sem Johna zaprosil za odstop,« je po tviterju sporočil republikanski predsednik. Boltona je že v ponedeljek zvečer obvestil, da njegove usluge niso več potrebne, dosedanji svetovalec za nacionalno varnost pa mu je svoje strinjanje sporočil naslednje jutro. »Johnu se zahvaljujem za njegove usluge,« je še dodal Trump in sporočil, da bo novega svetovalca za nacionalno varnost imenoval prihodnji teden.

Republikanski predsednik je v minulih tednih večkrat izjavljal, da ceni različna mnenja svojih najvišjih zunanjepolitičnih svetovalcev, kaplja čez rob njegovih nesporazumov z Johnom Boltonom pa je bila najbrž njegova ponesrečena mirovna pobuda za Afganistan. Tik pred osemnajsto obletnico terorističnih napadov na New York in Washington, ki so jih iz te države organizirali islamski skrajneži Al Kaide Osama bin Ladna, je Trump v Camp David povabil predstavnike talibov, ob navzočnosti afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija naj bi podpisali mirovni sporazum, ki bi omogočil umik večjega dela ameriške vojske iz te države. A je četrtkov samomorilski napad v Kabulu zahteval tudi življenje ameriškega vojaka, odgovornost zanj pa so prevzeli talibi.
Predsednik Trump in njegov dosedanji svetovalec za nacionalno varnost v boljših časih. FOTO: Mark Wilson/Afp
Predsednik Trump in njegov dosedanji svetovalec za nacionalno varnost v boljših časih. FOTO: Mark Wilson/Afp


»Kakšni ljudje ubijajo toliko drugih, da bi domnevno okrepili svoje pogajalske pozicije?« je po tviterju spraševal predsednik ZDA, kritiki pa so mu očitali kar kapitulacijo pred dolgoletnimi zavezniki Al Kaide. Bolton je bil med tistimi, ki so nasprotovali umiku večine ameriških vojakov iz Afganistana kljub temu, da je bila to ena od Trumpovih predvolilnih obljub, in pri tem v republikanski stranki ni bil osamljen. Kongresnica iz Wyominga Liz Cheney, hči podpredsednika ZDA iz časov odločitev o vojaškem posredovanja v Afganistanu in Iraku Dicka Cheneya, je ostro obsodila povabilo talibom v Camp David, saj so najvišji člani administracije Georgea W. Busha prav tam načrtovali vojaški obračun z Al Kaido. »Noben talib ne sme nikoli stopiti tja!«

Afganistan ni edino območje sveta, zaradi katerega je Bolton izražal nestrinjanje s svojim predsednikom. Svetovalec za nacionalno varnost je severnokorejsko izstreljevanje raket spomladi označil za jasno kršitev resolucij varnostnega sveta OZN, a je Trump je raje domneval, da mu severnokorejski voditelj Kim Džong Un pošilja signale in ponovil pripravljenost na pogovore. Trump bi se pogovarjal tudi z voditelji Irana, neokonservativna šola ameriške zunanje politike, ki ji pripada tudi Bolton, pa je vsaj pod Bushem zagovarjala obračune s svetovnimi diktatorji. Neuspeh takšne politike, najjasneje izražen v Iraku, vsaj delno pripisujejo odločitvi Bushevega demokratskega naslednika Baracka Obama za čim hitrejši umik ameriških vojakov iz te države.
Nekdanji demokratski predsednik ZDA Barack Obama. FOTO:Jonathan Ernst/Reuters
Nekdanji demokratski predsednik ZDA Barack Obama. FOTO:Jonathan Ernst/Reuters


Bližnjevzhodno in drugo zunanjo politiko nekdanjega demokratskega predsednika ZDA je nedavno ostro napadel še en od že nekdanjih Trumpovih strateških svetovalcev, decembra »odstopljeni« obrambni minister James Mattis. Nekdanji vodja osrednjega poveljstva ameriške vojske je skupaj s številnimi drugimi najvišjimi generali odločno nasprotoval Obamovemu umiku iz Iraka pa tudi njegovi politiki do tako imenovane arabske pomladi, Irana in še posebej do Sirije, kjer je demokratski predsednik ignoriral lastno rdečo črto pred napadi predsednika Bašarja Asada s kemičnim orožjem. Mattis v svoji knjigi »Call Sign Chaos: Learning to Lead« manj govori o Trumpu, saj pravi, da noče nastopati proti aktualnemu predsedniku, tako kot Bolton pa je nasprotoval odločitvi republikanskega predsednika za umik ameriške vojske iz Sirije.

Mattisov obračun s Trumpovo nacionalistično zunanjo politiko, ki vključuje pripravljenost na pogajanja tudi z najbolj avtokratskimi režimi sveta, lahko zato pričakujemo po koncu sedanjega republikanskega predsedovanja, bo knjigo pisal tudi John Bolton? Trump je po propadu zadnje mirovne pobude ukazal okrepljeno vojaško obračunavanje v Afganistanu in ogorčene razprave o zunanjepolitični usmeritvi ZDA se bodo zagotovo nadaljevale.  
Nekdanji ameriški obrambmni minister Jim Mattis. FOTO:Gary He/Reuters
Nekdanji ameriški obrambmni minister Jim Mattis. FOTO:Gary He/Reuters

Komentarji: