Trump ostro nad vse, ki mu niso po volji

Donald Trump je pred podporniki govoril več kot dve uri. 
 
Fotografija: Donald Trump Foto Yuri Gripas Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump Foto Yuri Gripas Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je pred množico konservativcev govoril več kot dve uri. 



Udrihal je čez vse, ki so mu napoti: čez demokrate, ukrepe zaradi podnebnih sprememb, nekdanjega šefa FBI Jamesa Comeyja, posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki bo v kratkem objavil poročilo o vpletanju Rusije v ameriške volitve leta 2016 in povezav s Trumpom. »Čakamo na poročilo, ki ga bodo spisali ljudje, ki niso bili izvoljeni,« je dejal Trump. Trump je Muellerjevo preiskavo znova označil za lov na čarovnice.

Se pa je v svojem najdaljšem govoru, od kar je predsednik, pohvalil, kako je dobil volitve.

»Veste, zdaj govorim povsem prosto, brez vnaprej pripravljenega govora. In na tak način sem bil izvoljen, tako, da sem bil brez scenarija. Če ne bomo nepredvidljivi, naša država je v velikih težavah, ljudje, zato jo moramo dobiti nazaj,« je razlagal navdušeni množici.

Muellerja je označil za najboljšega prijatelja Comeyja, norčeval se je iz naglasa nekdanjega državnega tožilca Jeffa Sessionsa, ki ga je odpustil novembra. Zanj je dejal, da je bil »šibek in neučinkovit in da ni vedel, kaj bi moral narediti.«

Kot že omenjeno, so kritike iz njegovih ust letele na vse strani. Napadel je novi podnebni sporazum, ki ga predlagajo demokrati. Republikanci so ga označili za predragega. Trump je s sarkazmom dejal: Mislim, da je novi zeleni sporazum, ali kakorkoli ga že imenujejo. Novi zeleni sporazum. Podpiram ga. Mislim, da je nekaj, kar bi morali spodbujati.« Nato se je začel smejati sam sebi in je nadaljeval: »Nobenih letal. Nobene energije. Ko bo veter nehal pihati, bo konec z elektriko. 'Pohitiva. Dragi, danes piha? Rada bi gledala televizijo, dragi.'« Zbrani so bili navdušeni.

Po navedbah tujih medijev je izjavil več neresničnih: od stopnje brezposelnosti do številnosti množice na njegovi inavguraciji. Vztrajal je pri zidu na meji med ZDA in Mehiko.

Zaradi hvaljenja Severne Koreje si je prislužil kar nekaj kritik, zato je v govoru poudaril, kako ploden je bil pogovor s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom in kako »neverjetno in svetlo prihodnost« ima omenjena država.

Komentarji: