Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump potrdil srečanje med Pompeom in Džong Unom

Kot je tvitnil ameriški predsednik, sta državi vzpostavili dober odnos in naredili korak k jedrski razorožitvi.
O poti Mika Pompea v Severno Korejo je prvi poročal Washington Post, Bela hiša pa poročil še ni komentirala. FOTO: Ahn Young-joon/AP
O poti Mika Pompea v Severno Korejo je prvi poročal Washington Post, Bela hiša pa poročil še ni komentirala. FOTO: Ahn Young-joon/AP
Be. B., STA
18. 4. 2018 | 10:22
18. 4. 2018 | 13:43
4:05
Washington - Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia in kandidat za zunanjega ministra ZDA Mike Pompeo se je po poročanju ameriških medijev v Pjongjangu na skrivaj srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Do srečanja, ki naj bi predstavljalo priprave na neposredne pogovore med predsednikom ZDA in Kimom, je prišlo prejšnji teden.

Trump je že v preteklosti nakazoval obstoj pogovorov s Pjongjangom na visoki ravni, a srečanje Pompea in Kima predstavlja srečanje na najvišji ravni med predstavniki ZDA in Severne Koreje od leta 2000. Tedaj se je takratna državna sekretarka Madeleine Albright v Pjongjangu srečala s Kim Džong Ilom.

O poti Pompea v Severno Korejo je prvi poročal Washington Post, Donald Trump pa je preko twitterja potrdil, da sta se Pompeo in Džong Un res srečala. »Srečanje, do katerega je prišlo prejšnji teden, je potekalo gladko in med državama se je vzpostavil dober odnos. Trenutno pa pripravljajo podrobnosti vrha med državama. Jedrska razorožitev bo čudovita stvar za svet, pa tudi za Severno Korejo,« je tvitnil Trump.


 

Pogovori na visoki ravni že tečejo


Trump je sicer čez dan zmedel novinarje, ko je potrdil, da se je tudi sam že pogovarjal z voditeljem Severne Koreje, kar je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders potem zanikala, ampak potrdila, da pogovori na visoki ravni že tečejo.
Severna Koreja je bila tudi glavni del pogovorov Trumpa z japonskim premierjem Shinzom Abejem, ki je ameriškega predsednika obiskal že drugič. Sestala sta se na Trumpovem posestvu Mar a Lago na Floridi.
 

Kdaj se bosta srečala in če sploh, še ni jasno


Trump je dejal, da je v igri za gostitev njegovega srečanja s Kimom pet prizorišč, med katerimi ni nobeno v ZDA. Potem je dejal, da bo do srečanja prišlo v začetku junija ali prej, morda pa se to sploh ne bo zgodilo.

»Imel bom zelo dobro srečanje ali pa ne bom imel dobrega srečanja. Bomo videli. Morda srečanja niti ne bo,« je dejal Trump, ampak menil, da gre za veliko priložnost za rešitev svetovnega problema.

Srečanje Pompea in Kima bi predstavljalo srečanje na najvišji ravni med predstavniki ZDA in Severne Koreje od leta 2000. FOTO: Ahn Young-joon/AP
Srečanje Pompea in Kima bi predstavljalo srečanje na najvišji ravni med predstavniki ZDA in Severne Koreje od leta 2000. FOTO: Ahn Young-joon/AP


Za 27. april je na južnem delu demilitariziranega območja med Južno in Severno Korejo predvideno srečanje med Kimom in predsednikom Južne Koreje Moonom Jae-inom, na katerem naj bi se celo pogovarjala o uradnem koncu vojne med državama.

Vojna med jugom in severom v letih od 1950 do 1953 se je končala s premirjem in državi sta uradno še vedno v vojni, ZDA pa imajo na meji 30.000 vojakov, ki odvračajo invazijo komunističnega severa.
 

»Ne pozabi na interese Japonske«


Abe je Trumpa pohvalil za pogumno odločitev o srečanju s Kimom, ameriškemu predsedniku pa je položil na dušo, naj ne pozabi na interese Japonske, med drugim za rešitev ugrabljenih Japoncev v Severni Koreji. Japonska želi nazaj 17 ljudi, Pjongjang pa priznava 13 ugrabljenih, od katerih so jih pet že izpustili, osem pa naj bi jih umrlo.

Trump bo obenem skušal izposlovati izpustitev treh Američanov, ki so zaprti v Severni Koreji, glavni del pogovorov pa bo zadeval jedrsko razorožitev Severne Koreje.

Trump in Abe naj bi sicer danes igrala golf ter se pogovarjala o trgovinskih vprašanjih. Trump Japonske ni izločil iz novih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, a naj bi z Abejem kljub temu ostala dobra prijatelja.

Trump je dejal, da imata Moon in Kim njegov blagoslov, da se dogovorita o koncu vojne, sicer pa je menil, da brez njega tega vrha sploh ne bi bilo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine