Trump s primerjavo svoje usode z linčanjem razjezil afriške Američane

Vrhovni ameriški diplomat v Ukrajini verjame, da je predsednik zadrževal vojaško pomoč tej državi, da bi dosegel preiskavo Joeja Bidna
Fotografija: Republikanski predsednik Donald Trump. Foto Brendan Smialowski Afp
Odpri galerijo
Republikanski predsednik Donald Trump. Foto Brendan Smialowski Afp

New York - Kaj hudiča je narobe z vami, ameriški temnopolti kongresniki sprašujejo predsednika Donalda Trumpa, ki je demokratska prizadevanja za svojo razrešitev imenoval linč. To je nekaj podobnega, kot če se nemški politiki primerjajo z usodo Judov v tretjem rajhu in  ogorčenje, ki je sledilo tvitu, še poslabšuje položaj republikanskega prvaka.

Tisoči afriških Američanov, ki so jih linčali do konca šestdesetih let minulega stoletja, niso bili besedno napadeni ali predmet preiskave, njihovi napadalci so jih ubili z obešanjem, nožem ali puško, če si niso izmislili še bolj krutih načinov. Temnopolti politiki verjamejo, da noben predsednik svojih težav ne bi smel primerjati s temi zločini in še posebej ne Donald Trump.
Demokratski komngresnik Bobby Rush je na skrajni desni. Foto Luke Frazza Afp
Demokratski komngresnik Bobby Rush je na skrajni desni. Foto Luke Frazza Afp


Trumpovi zagovorniki prepričujejo, da predsednik tega izraza ni uporabljal v rasističnem pomenu, ampak kot obsodbo tistih, ki jemljejo pravico v svoje roke, ki se hočejo maščevati nad brez razloga. "Predsednik se nikakor ni hotel primerjati s to grozljivo zgodovino naše države," je pomirjeval njegov predstavnik za tisk Hogan Gidley. Trump verjame, da se demokrati nikoli niso sprijaznili z njegovo zmago na zadnjih volitvah in so že od prvega dneva v Beli hiši načrtovali njegovo razrešitev. Pritožuje se tudi, ker izpraševanje prič poteka za zaprtimi vrati ter predstavniški dom ni glasoval o preiskavi kot pri predsednikih Richardu Nixonu in Billu Clintonu.
Nekdanji predsednik Richard M. Nixon. Foto Str Reuters
Nekdanji predsednik Richard M. Nixon. Foto Str Reuters


Če bo enkrat predsednik demokrat in predstavniški dom republikanski, bodo torej lahko predsednika razrešili brez kakršnih koli zakonskih pravic in pravičnosti, je na Twitterju spraševal Trump in odgovoril: "Vsi republikanci si morajo zapomniti, kaj opazujejo - linč. A bomo ZMAGALI!" Demokratski kongresnik Bobby Rush je takoj odgovoril, da so ljudje, ki so izvajali linče, videti kot Trump, in tisti, nad katerimi so jih izvajali, kot on sam. "Kaj hudiča je narobe z vami?" Po prepričanju kongresnika iz Illinoisa in številnih drugih demokratskih predstavnikov je to še en dokaz, da mora Trump iz Bele hiše. 

Ker bo o tem na koncu odločal senat z republikansko večino, pa bodo prizadevanja za razrešitev odvisna od tega, ali je Trump s to in drugimi izjavami užalil in presunil dovolj politikov iz svoje stranke. Edini temnopolti republikanski senator Tim Scott je predsednika zagovarjal z izjavo, da je preiskava o razrešitvi najbližje podobna politični obsodbi na smrt, a tudi sam pravi, da ne bi uporabil besede linč.
Bill in Hillary Clinton. Foto Shannon Stapleton Reuters
Bill in Hillary Clinton. Foto Shannon Stapleton Reuters


Medtem pa e vrhovni ameriški diplomat v Ukrajini ocenil, da je predsednik Donald Trump res zadrževal vojaško pomoč tej državi, da bi tako to državo pripravil do preiskave nekdanjega podpredsednika in sedanjega predsedniškega predsedniškega kandidata Joeja Bidna v tej državi. Bill Taylor je v izjavi za preiskavo predstavniškega doma o Trumpovi razrešitvi tudi povedal, da so ga skrbeli vzporedni kanali, po katerih so ZDA vodile zunanjo politiko: eden je potekal prek State Departmenta, drugega pa je določal presednikov osebni odvetnik Rudy Giuliani. Predstavnica Bele hiše za javnost Stephanie Grisham je zavrnila takšne obtožbe, šlo naj bi za usklajeno kampanjo skrajno levih kongresnikov in neizvoljenih birokratov proti ustavi. "Nobenega quid pro quo ni bilo."
 

Komentarji: