Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump tudi v El Pasu tolažil priče in žrtve poboja

Napadalec v El Pasu je pred napadom sporočil, da gre pobijat priseljence, ki spreminjajo Teksas v demokratsko državo.
FOTO: AFP
STA
8. 8. 2019 | 07:28
8. 8. 2019 | 08:19
2:30
Ameriški predsednik Donald Trump je po Daytonu v sredo obiskal še El Paso v Teksasu, kjer je prav tako tolažil žrtve in priče nedavnega strelskega napada. Na obeh prizoriščih najnovejših strelskih pohodov v ZDA so ga pričakali protesti, ker nasprotuje omejitvi pravice do orožja in ker so napadalca v El Pasu menda navdahnile njegove izjave.V Daytonu je nekaj sto ljudi protestiralo in krivilo Trumpa za pokole zaradi njegove eksplozivne retorike, ki povečuje rasne in politične delitve v ZDA.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Še več protestnikov je bilo v El Pasu, kjer je nekdanji zvezni kongresnik in demokratski predsedniški kandidat Beto O'Rourke med domačimi volivci Trumpa označil za rasističnega provokatorja. Trumpovo kolono so v El Pasu spremljali napisi »Rasist, pojdi domov«.

Tudi župan El Pasa Dee Margo ni bil navdušen nad predsednikovim obiskom. Demokratska kongresnica Veronica Escobar, ki predstavlja El Paso, pa je celo zavrnila srečanje s predsednikom in mu očitala, da so njegove rasistične in sovražne besede ter dejanja povzročili bolečino njeni skupnosti in vsej državi.

...
...


Napadalec v El Pasu je pred napadom sporočil, da gre pobijat priseljence, ki spreminjajo Teksas v demokratsko državo. Zato so mnogi prepričani, da ga je navdihnila prav predsednikova protipriseljenska retorika.

Predsednik Trump je skupaj s prvo damo Melanio tako v Daytonu v Ohiu kot v teksaškem El Pasu obiskal tamkajšnjo bolnišnico, kjer se je med drugim srečal z ranjenimi v napadih, ki sta prejšnji konec tedna skupaj zahtevala 31 smrtnih žrtev. Srečal se je tudi z zdravniki in drugim osebjem, ki jih je v izjavi za medije v El Pasu pohvalil, da opravljajo veliko delo.

...
...


Po koncu obiska je Trump obisk v tvitih v obeh mestih označil za zelo dobrega ter bil znova kritičen do novinarjev. Ocenil je, da si mediji lažnih novic znova na vso moč prizadevajo, da bi ga omalovaževali, a jim ni uspelo. »Ljubezen, spoštovanje in entuziazem so bili prisotni in vsi so jih lahko opazili,« je dejal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine