Trump v Savdsko Arabijo pošilja Mika Pompea

Ameriški predsednik je danes zagotovil, da bodo odkrili, kdo stoji za izginotjem.
Fotografija: FOTO: Jim Watson/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Jim Watson/Afp

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je v ponedeljkovi izjavi za javnost pojasnil, da v Savdsko Arabijo pošilja svojega najboljšega diplomata. Trump se je za to potezo odločil po tem, ko mu je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman v telefonskem pogovoru zatrdil, da ne pozna podrobnosti okoliščin izginotja savdskega novinarja in kritika režima v Rijadu Džamala Hašodžija.



»Ravno sem govoril s kraljem Savdske Arabije, ki zanika, da bi vedel kaj se je zgodilo z izginulim savdskim državljanom,« je pojasnil prvi mož ZDA  ter dodal, da tja nemudoma pošilja ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea.



Od izginotja novinarja, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, je minilo slaba dva tedna. Zadnjič so ga videli 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu. Trump je Savdski Arabiji zagrozil s hudo kaznijo, če se izkaže, da za izginotjem stojijo savdski agenti. Kljub temu pa je poudaril, da Združene države ne nameravajo prekiniti 110 milijard dolarjev vredne pogodbe o prodaji orožja.

V ponedeljek so savdske oblasti prav tako prvič omogočile dostop turškim preiskovalcem do savdskega konzulata. V preiskavi naj bi tako sodelovali obe državi.

Na posnetku naj bi bil viden izginuli novinar, ko je 2. oktobra vstopil na savdsko ambasado v Istanbulu. FOTO: Reuters
Na posnetku naj bi bil viden izginuli novinar, ko je 2. oktobra vstopil na savdsko ambasado v Istanbulu. FOTO: Reuters


Med tem so se v turških medijih pojavila ugibanja o načinu izginotja novinarja. Številni tako namigujejo, da naj bi Džamala pred smrtjo mučili ter njegovo truplo razčetverili. Turške oblasti so se do sedaj izogibale tovrstnemu obtoževanju ter v izjavah za javnost niso želeli okoliščin izginotja povezati s savdskimi oblastmi.

Zunanji minister Mike Pompeo bo po naročulu Trumpa nemudoma odpotoval v Rijad. FOTO: Pablo Martinez Monsivais/Ap
Zunanji minister Mike Pompeo bo po naročulu Trumpa nemudoma odpotoval v Rijad. FOTO: Pablo Martinez Monsivais/Ap


Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti tudi s strani svetovne javnosti. Številni zahodni zavezniki tako že bojkotirajo savdske dogodke. Konec tega meseca bo Rijad namreč gostil pomembno mednarodno investicijsko konferenco, ki so jo zaradi udeležbe številnih priznanih tujih gospodarstvenikov poimenovali »Davos v puščavi«.

Po incidentu, ki ogroža že tako krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo, sedaj tudi gospodarstveniki v velikem številu odpovedujejo udeležbo na prihajajoči naložbeni konferenci. Med slednjimi so tako britanski milijarder Richard Branson, izvršilni direktor Uberja Dara Khosrowshahi ter predstavniki medijskih hiš CNN in Bloomberg.

Zet in svetovalec ameriškega predsednika Jared Kushner naj bi se dogodka vseeno udeležil, saj naj bi njegova tesna povezava s savdskim prestolonaslednikom pripomogla k Mohamedovemu vzponu ter prevzemu oblasti v državi.
 

Preberite še:

Komentarji: