Trump vztraja pri sredstvih za gradnjo zidu na meji z Mehiko

Ponovil je svojo trditev, ki jo je v ponedeljek objavil na twitterju, da je odobril pogodbo za gradnjo 115 milj (185 kilometrov) dolgega zidu v Teksasu
Fotografija: Za konec januarja je Trump napovedal obisk ob meji ob začetku gradnje. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Za konec januarja je Trump napovedal obisk ob meji ob začetku gradnje. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je ponovil, da bo delno zaprtje vlade trajalo, dokler mu kongres v okviru proračuna ne bo zagotovil petih milijard dolarjev za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Delno zaprtje vlade medtem traja že četrti dan.

»Ne morem vam povedati, kdaj se bo končalo zaprtje vlade,« je dejal novinarjem v Beli hiši po letni božični telekonferenci z ameriškimi vojaki. »Povem vam lahko, da se bo končalo šele, ko bomo imeli zid, ograjo, kakorkoli jo že imenujejo,« je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ponovil je tudi svojo trditev, ki jo je v ponedeljek objavil na twitterju, da je odobril pogodbo za gradnjo 115 milj (185 kilometrov) dolgega zidu v Teksasu, čeprav Bela hiša o projektu ni podala podrobnosti. Za konec januarja je napovedal obisk ob meji ob začetku gradnje.

Na 2000 miljah dolgi meji z Mehiko namerava sicer zgraditi zid v dolžini okoli 500 milj. Želi si, da bi bil »zid obnovljen ali na novo zgrajen do volitev«.

Voditelj demokratov v senatu Chuck Schumer je minuli konec tedna dejal, da mora Trump, če želi končati zaprtje vlade, opustiti zid.

Več ključnih ameriških vladnih agencij od sobote nima zagotovljenega financiranja, ker je Trump prav zaradi sredstev za omenjeni zid zavrnil podpis dogovora o kratkoročnem financiranju dela agencij vlade, ki so ga dosegli demokrati in republikanci v senatu. V kongresu so se nato sestali še v soboto, a ker ni bilo preboja, so zadevo zaenkrat dali na hladno. Vsi člani kongresa so namreč odšli za praznike domov k družinam in jih ne bo nazaj do januarja, ko bodo v predstavniškem domu večino prevzeli demokrati, ki zidu odločno nasprotujejo. S tem bodo možnosti za njegovo financiranje dokončno izničene.

Preberite še:

Komentarji: