Trump zamrznil ameriška sredstva za Svetovno zdravstveno organizacijo

Resne obtožbe Bele hiše na račun ukrepanja agencije OZN s sedežem v Ženevi v virusni krizi.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump med torkovo tiskovno konferenco. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump med torkovo tiskovno konferenco. FOTO: Mandel Ngan/AFP

New York – Ameriški predsednik Donald Trump je Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) obtožil prikrivanja širitve novega koronavirusa, že ko se je ta pojavil na Kitajskem, ter naznanil zadržanje ameriškega finančnega prispevka. Američani WHO plačujejo med 400 in 500 milijoni dolarjev na leto, Kitajska prispeva le okrog štirideset milijonov, a je bila agencija Združenih narodov s sedežem v Ženevi po njegovem prepričanju do te države pristranska.

Pri WHO niso preiskovali zgodnjih poročil iz Wuhana o epidemiji in so do sredine januarja kljub nasprotnim dokazom vztrajali, da se virus ne prenaša s človeka na človeka, je obtožil republikanski predsednik ZDA, niti niso pridobili vzorcev virusa. Trump bo vztrajal tudi pri preiskavi zavračanja omejitev prometa s Kitajsko.

Pri WHO so še konec januarja odsvetovali takšno ameriško odločitev, predsednik pa verjame, da bi podobni ukrepi drugih držav rešili na tisoče življenj. »Lahko bi bili preprosto resnicoljubni, a so njihove napake povzročile toliko smrti!«

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Trump se tudi sam sooča z ostrimi domačimi kritikami zaradi odgovorov na zdravstveno krizo in njegovi nasprotniki ne pozabijo omeniti, da je še januarja hvalil ukrepanje kitajskega vodstva. Visoki demokratski kongresnik Adam Schiff, ki je zaradi Ukrajine vodil preiskavo predsednikove razrešitve in ne izključuje nove zaradi koronavirusa, verjame, da mednarodno sodelovanje nikoli ni bilo pomembnejše kot zdaj.

Preberite še:

Komentarji: