Tudi Zelenski zanikal rusko zavzetje Soledarja

Ukrajinska vojska se še vedno bori za ohranitev nadzora nad mestom. Kljub težkim razmeram se ukrajinski vojaki »trdovratno borijo«.
Fotografija: Zelenski je dejal, da se boji nadaljujejo in da delajo vse, da bi okrepili ukrajinsko obrambo. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Odpri galerijo
Zelenski je dejal, da se boji nadaljujejo in da delajo vse, da bi okrepili ukrajinsko obrambo. FOTO: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zvečer zanikal, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. »Fronta v regiji Doneck se drži,« je dejal v svojem rednem nagovoru in zmago v bitki za mesto, ki jo je razglasila ruska najemniška skupina Wagner, označil za propagando, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zdaj se teroristična država in njeni propagandisti poskušajo pretvarjati, da je del našega mesta Soledar – mesta, ki so ga napadalci skoraj v celoti uničili – nekakšna last Rusije,« je dejal Zelenski ter poudaril, da se boji nadaljujejo in da delajo vse, da bi okrepili ukrajinsko obrambo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Spopad za podzemno mrežo mest

Da so pripadniki skupine Wagner zavzeli Soledar, je v torek zvečer sporočil vodja skupine in oligarh Jevgenij Prigožin, medtem ko v Kremlju zavzetja niso potrdili. Prigožinove trditve je nato v sredo najprej zanikal oddelek za strateško komuniciranje ukrajinske vojske, ki je sporočil, da Soledar ostaja ukrajinski.

Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih. FOTO: AFP
Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih. FOTO: AFP

S trditvami o domnevnem uspehu je Rusija po mnenju ukrajinske strani poskušala zavajati svoje prebivalstvo in »podpirati mobilizacijo«.

Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih.

Podoljak: To so najbolj krvavi spopadi

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da Rusija v bitki za mesto trpi »ogromne izgube«, vendar je obenem priznal, da so žrtve tudi na ukrajinski strani. Po njegovih besedah so spopadi v Soledarju in Bahmutu »najbolj krvavi« v vojni doslej.

Iz Kijeva so nato danes sporočili, da se ukrajinska vojska še vedno bori za ohranitev nadzora nad mestom. »Na območju Soledarja se danes nadaljujejo najhujši in najtežji boji,« je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in dodala, da se ukrajinski vojaki kljub težkim razmeram »trdovratno borijo«.

Ruske sile v Ukrajini so poleg tega v sredo dobile novega poveljnika. Na čelo »posebne vojaške operacije v Ukrajini« je ruski obrambni minister Sergej Šojgu imenoval načelnika generalštaba ruskih sil Valerija Gerasimova. Ta je na tem položaju zamenjal generala Sergeja Surovikina, ki je bil imenovan oktobra lani.

Ruske sile naj bi medtem v sredo napadale tudi mesto Harkov, boji pa so se nadaljevali tudi v južni regiji Herson, kjer je domnevno ruski izstrelek zadel porodnišnico in povzročil požar.

Preberite še: