Twitter napoveduje omejevanje spornih sporočil svetovnih voditeljev

Je kriv Donald Trump? Sporočil v javnem interesu ne bodo odstranjevali, bodo pa omejevali njihovo širjenje.
Fotografija: Twitterjev logo. Foto Alastair Pike Afp
Odpri galerijo
Twitterjev logo. Foto Alastair Pike Afp

New York – Družabno omrežje Twitter napoveduje omejitve sporočil svetovnih voditeljev, ki kršijo njihova pravila. V odločitvi, ki je videti napisana na kožo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, pri spletnem velikanu s sedežem v San Franciscu pojasnjujejo, da bodo politična sporočila, ki spodbujajo nasilje, a so vseeno v javnem interesu, sicer pustili na omrežju, ne bodo pa dovolili njihovega posredovanja naprej in všečkanja.

Republikanski predsednik ZDA je ostro napadal že vse mogoče od novinarjev televijske postaje CNN do severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, preden sta postala največja prijatelja. Če bodo svetovni voditelji spodbujali terorizem ali se z napačnimi informacijami vmešavali v politične procese drugih držav, pa bodo njihova sporočila morda celo izbrisali. To je nov teritorij za vse, so zapisali pri Twitterju. Še naprej se bodo zavzemali za neposreden dostop do vlad in izvoljenih uradnikov, a bodo tudi presojali kršitve pravil.
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Jonathan Ernst Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Jonathan Ernst Reuters


Ameriške spletne velikane glasno obtožujejo predsedniški kandidati demokratske stranke. Senatorka iz Massaschusettsa Elizabeth Warren je na Facebooku objavila politični oglas s sporočilom, da ustanovitelj Mark Zuckerberg podpira ponovno izvolitev predsednika Donalda Trumpa, da bi pokazala, kako lahko je na tem spletnem portalu objavljati čiste laži. »Če Trump laže v televizijskem oglasu, ga večina TV mrež ne bo objavljala, Facebook pa še naprej kasira Trumpove čeke,« je zapisala vse večja favoritka za demokratsko predsedniško kandidatko. »Facebook je Donaldu Trumpu enkrat že pomagal zmagati, zdaj pa mu namerno dovoljujejo laganje Američanom. Čas je, da Mark Zuckerberg odgovarja za to.«
Facebookov Mark Zuckerberg. Foto Josh Edelson Afp
Facebookov Mark Zuckerberg. Foto Josh Edelson Afp

Komentarji: