Twitterjeva uslužbenca vohunila za Savdsko Arabijo

Brskanje po osebnih informacijah savdskih oporečnikov je lahko za te smrtno nevarno.
Fotografija: Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. FOTO: Saudi Press Agency via Reuters
Odpri galerijo
Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. FOTO: Saudi Press Agency via Reuters

New York – V ZDA nekdanja uslužbenca Twitterja obtožujejo vohunjenja za Savdsko Arabijo. Pravosodno ministrstvo sumi, da sta brskala po osebnih informacijah savdskih oporečnikov, kar zna biti zanje smrtno nevarno v državi, odgovorni za smrt novinarja Džamala Hašodžija v njenem istanbulskem konzulatu. V prvi takšni obtožbi nasploh proti tesni zaveznici ZDA poleg nekdanjih uslužbencev Twitterja Ahmada Abouamma in Alija Alzabaraha vohunjenja obtožujejo tudi savdskega državljana Ahmeda Almutairija, ki naj bi bil zveza med njima in vlado v Riadu. 
 
Primer spet odpira vprašanja o usposobljenosti tehnoloških podjetij za preprečevanje takšnih zlorab. »Ne bomo dovolili, da bodo ameriške družbe in ameriška tehnologija postale orodje tuje represije v nasprotju z zakonodajo ZDA,« je opozoril tožilec David L. Anderson, a tudi ta primer kaže, kako težka je takšna naloga. Obtoženi Alzabarah je domnevno leta 2015 dobil dostop do podatkov o šest tisoč uporabnikih twitterja, pa čeprav je bil zadolžen le za vzdrževanje spletnih strani. Med njimi je bil menda vsaj eden vidni kritik savdske kraljeve družine.

Savdska Arabija še zdaleč ni edina država, ki v ZDA vohuni za svojimi državljani in drugimi domnevnimi nasprotniki. Pred nekaj dnevi sta dva Iranca v Kaliforniji priznala zbiranje podatkov o ameriških državljanih, kritičnih do režima v Teheranu, a sta delovala »po starem«. Na demonstracijah proti Islamski republiki sta fotografirala udeležence ter te in druge podatke o njih pošiljala v domovino.

Iranska zastava pred poslopjem Mednarodne agencije za atomsko energijo na Dunaju. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Iranska zastava pred poslopjem Mednarodne agencije za atomsko energijo na Dunaju. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Preberite še:

Komentarji: