Ukrajina je razstrelila glavno železniško povezavo med Rusijo in Kitajsko

Ukrajinska varnostna služba napada ni javno potrdila. Rusija prav tako za zdaj ni potrdila sabotaže.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Alexey Malgavko/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Alexey Malgavko/Reuters

Ukrajina je po lastnih navedbah izvedla niz usklajenih napadov na ruske železniške proge v Sibiriji. Na eni je menda danes eksplodiral tovornjak z gorivom, že v sredo pa je odjeknila eksplozija na vlaku, ki je prečkal odmaknjeno rusko republiko Burjatija. Rusija je eksplozijo, ki se je zgodila v predoru, označila za teroristično dejanje.

Ukrajinska varnostna služba je razstrelila železniško povezavo, ki povezuje Rusijo s Kitajsko, v tajnem napadu, izvedenem globoko na ruskem ozemlju. Pri tem so prokremeljski mediji poročali, da so preiskovalci odprli kazenski primer »terorističnega napada«, poroča Politico.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je povzročila več eksplozij v predoru Severomorsk na avtocesti Baikal–Amur v Burjatiji, ki poteka približno 6000 kilometrov vzhodno od Ukrajine, je za Politico povedal visoki ukrajinski uradnik, ki je neposredno poznal operacijo. Gre za regijo v vzhodni Sibiriji, ki meji na Mongolijo, je včeraj navajal CNN.

»To je zelo pomembna železniška povezava med Rusko federacijo in Kitajsko. In trenutno je ta pot, ki jo Rusija uporablja tudi za vojaške dobave, ohromljena,« je dejal uradnik.

Med premikanjem tovornega vlaka v predoru so se sprožile štiri eksplozivne naprave. »Zdaj (ruska) zvezna varnostna služba deluje na kraju samem, železničarji neuspešno poskušajo zmanjšati posledice posebne operacije SBU,« je dodal ukrajinski uradnik.

»Na odseku Itikit–Okusykan v Burjatiji je osebje lokomotive tovornega vlaka med vožnjo skozi predor opazilo dim iz enega od rezervoarjev dizelskega goriva. Vlak so ustavili, iz bližnjih mest pa so na pomoč poslali dva gasilska vlaka. Vožnja vlakov ni bila prekinjena, organizirana je bila vzdolž obvoznega odseka z rahlim podaljšanjem časa potovanja,« je v četrtek sporočila ruska državna železniška družba RZHD.

Ruske železnice so, kot je navajal CNN, včeraj poročale o požaru na vlaku, zagorelo je menda 29. novembra ponoči. Za odpravljanje posledic požara so vključili reševalne in gasilne vlake, žrtev ni bilo.

Vir v ukrajinskih varnostnih službah je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so »Rusi znova padli v past« ukrajinske obveščevalne službe SBU, češ da je danes na železniški progi Bajkal–Amur v Burjatiji eksplodiral še en vlak z gorivom, in sicer med prečkanjem 35 metrov visokega mostu. Po njegovih besedah gre za nadaljevanje napadov.

Železniška proga Bajkal–Amur je sicer dolga več kot 4000 kilometrov in teče ob meji s Kitajsko in Mongolijo.

Gre za zadnjo domnevno sabotažo na ruskem ozemlju, o katerih od sprožitve agresije nad Ukrajino pogosto poročajo ruske oblasti, zanje pa večkrat okrivijo Kijev.

Prav danes so oblasti v Moskvi poročale, da so prijele rusko-italijanskega državljana, ker je domnevno za ukrajinsko obveščevalno službo izvajal sabotaže na železnicah in vojaških objektih.

Preberite še:

Komentarji: