Ukrajina poroča o silovitem ruskem obstreljevanju na območju Donecka

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 136. dan vojne.
Fotografija: FOTO: Stringer/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Stringer/AFP

19.10 Zelenski odpoklical veleposlanika iz Berlina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes z odlokom odpoklical veleposlanika v Berlinu Andrija Melnika, znanega po kritičnih izjavah na račun najvišjih nemških predstavnikov v zvezi z njihovim odzivanjem na vojno v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški časnik Bild je že v začetku tedna poročal, da naj bi ukrajinsko zunanje ministrstvu predsedniku Volodimirju Zelenskemu predlagalo, da veleposlanika premesti na delovno mesto na zunanje ministrstvo v Kijevu. Postal naj bi namestnik zunanjega ministra, premestitev naj bi se zgodila jeseni.

18.00 Ukrajina poroča o silovitem ruskem obstreljevanju na območju Donecka

Ruska vojska je danes nadaljevala obsežno obstreljevanje regije Doneck na vzhodu Ukrajine, kamor je zdaj preusmerila glavnino svojih sil. Mesta na vzhodu in jugu države so bila po ukrajinskih navedbah tarča raketnega obstreljevanja, ki je povzročilo veliko gmotno škodo, poročajo pa tudi o mrtvih in ranjenih.

Ruske sile po ukrajinskih navedbah »neusmiljeno« obstreljujejo vzhodno regijo Doneck, ki jo skušajo zavzeti, potem ko so v začetku tedna razglasile popoln nadzor nad sosednjo regijo Lugansk. Z zavzetjem obeh regij bi Rusija dobila nadzor nad celotnim Donbasom.

»Celotna frontna linija je pod nenehnim obstreljevanjem,« je v petek zvečer na družbenem omrežju Telegram sporočil guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko. Kot je dejal, ruske sile obstreljujejo kraje Bahmut, Slovjansk in Kramatorsk.

Kirilenko je opozoril, da so Rusi v procesu oskrbovanja svojih enot v regiji, da bi se pripravili na nadaljevanje napadov, medtem ko se ruska invazija na Ukrajino nadaljuje že 136. dan.

08.00 Ukrajina obnavlja pristanišča Donave v nujnih prizadevanjih za iztovarjanje žita

Ukrajina obnavlja in širi nekatera svoja že dolgo neuporabna rečna pristanišča na Donavi, da bi olajšala izvoz žita zaradi ruske blokade Črnega morja, piše Guardian. Pred vojno so bila ukrajinska rečna pristanišča na Donavi redko uporabljena, nekatera so bila v popolnem razpadu. Toda po ruski invaziji na Ukrajino in njenem nadzoru izhodnih poti v Črno morje Kijev oživlja svoja stara rečna pristanišča, da bi se izognil morski blokadi in pospešil izvoz pšenice iz države.

image_alt
Tam zunaj ni nikogar, ki bi mu Ukrajinci lahko zaupali

»Vzemite primer pristanišča reke Reni,« je za Guardian povedala Alla Stoyanova, vodja oddelka za kmetijsko politiko regije Odesa. Pristanišče je bilo med najpomembnejšimi v Podonavju v času Sovjetske zveze in prehod v Romunijo. »Nedavno ga sploh niso uporabljali. Tako si zdaj prizadevamo za njegovo razširitev, skupaj z drugimi rečnimi pristanišči, da bi povečali zmogljivost. Medtem ko govorimo, več kot 160 ladij čaka v Črnem morju, da vstopijo v kanal Sulina, vendar ne morejo, ker je zmogljivost tega kanala le 5-6 ladij na dan,« je dejala. Kot navajajo uradniki, je ta način edini za ublažitev svetovne lakote ta, da se konča ruska blokada Črnega morja.

Preberite še:

Komentarji: