Umazanija Trumpovega čistilca

Domnevne goljufije osebnega odvetnika predsednika ZDA.
Fotografija: Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa Michael Cohen FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji odvetnik Donalda Trumpa Michael Cohen FOTO: Reuters

New York – Newyorški zvezni tožilci naj bi do konca meseca vložili obtožnico o bančnih in davčnih prevarah, ki naj bi jih zakrivil Michael Cohen, nekdanji osebni odvetnik Donalda Trumpa, ki je bil znan kot dolgoletni »čistilec« težav newyorškega milijarderja. V preiskavi so se osredotočili na njegova taksi podjetja.

Že od začetka meseca je znano, da so se Cohenove pravne težave iz morebitne kršitve zakonodaje o financiranju politične kampanje, ki jo je menda zagrešil med prikrivanjem Trumpovih – domnevnih – zunajzakonskih razmerij, razrasle v obsežno preiskavo celotnega njegovega poslovanja. Zvezni preiskovalci so se osredotočili na poslovanje šestnajstih taksi podjetij, ki so v lasti Cohena in njegove družine. New York Times je razkril, da naj bi šlo za več kot 20 milijonov dolarjev posojil, ki sta jih banki Sterling National Bank in Melrose Credit Union decembra 2014 dali omenjenim podjetjem. Cohen je domnevno za odobritev posojil napačno prikazal vrednost premoženja. Poleg tega preiskujejo, kako je ravnal s prihodki podjetij in ali jih je ustrezno prijavil davčni upravi.

Po pisanju časnika ni znamenj, da Cohen ni vračal posojil, v takšnih primerih so obtožnice o bančni prevari ponavadi povezane z drugimi kaznivimi dejanji. Še vedno obstaja možnost, da bo Trumpov nekdanji osebni odvetnik priznal krivdo in se tako izognil obtožnici, v zameno pa sodeloval s tožilci skupaj s posebnim preiskovalcem Robertom Muellerjem, ki preiskuje morebitno sodelovanje med Trumpovo kampanjo in – domnevno – ruskim posegom v predsedniške volitve pred dvema letoma.
 

Taksi kralj


Muellerjeva ekipa je med svojo preiskavo naletela na sume prevar in primer predala newyorškim tožilcem, ti pa so aprila opravili obsežne preiskave njegovega doma, pisarne in hotelske sobe, kar je sprožilo jezne odzive predsednika države. Cohen in Trumpovi odvetniki so zahtevali, naj sodišče izloči večino zaseženih dokumentov, saj naj bi šlo za kršitev pravila o zaupnosti med odvetnikom in njegovo stranko.

Pomembno vlogo v preiskavi proti Cohenu ima razvpiti newyorški podjetnik Evgeny Freidman, ki je bil znan kot »Taksi kralj« zaradi svoje vpletenosti v mestno industrijo javnega prometa. Freidman je zadnjih šest let pomagal upravljati taksi posel družine Cohen. Letos so ga vrgli iz odvetniške zbornice, mesto pa mu je prepovedalo poslovanje z dovoljenji za opravljanje taksi službe. Prav tako mu je grozila dolga zaporna kazen za taksi prevare v Albanyju, prestolnici države New York, zato je začel sodelovati s preiskovalci v primeru Cohena.
 

Pričanje ali pomilostitev


Tudi ta je nakazal, da je pripravljen skleniti podoben dogovor, najverjetneje v primeru plačil, s katerimi so plačali molk – domnevnih – Trumpovih ljubic. Preiskovalci ugotavljajo, ali je šlo za nedovoljena plačila kampanji oziroma zaroto, da opravijo takšna plačila. Če dogovora o sodelovanju ne bo, lahko obtožnico pričakujemo do konca meseca, saj na pravosodnem ministrstvu velja nepisano pravilo, da politično občutljivih primerov ne vlagajo v času volitev.

Kljub temu bodo te zaznamovane z nenehnim smradom prevar, ki se suče okoli Trumpa. V Virginiji je sodna porota tretjega dne odločala o 18 obtožbah proti Paulu Manafortu, nekdanjemu vodji Trumpove predsedniške kampanje. Zdravstveni minister Tom Price je moral odstopiti zaradi razsipanja denarja davkoplačevalcev za razkošne polete, seznam kršitev nekdanjega vodje okoljske agencije EPA Scotta Pruitta je debel skoraj kot telefonski imenik.

Politični komentatorji že nekaj časa ugibajo, ali bo Trump poskušal pričanje nekdanjih sodelavcev preprečiti s predsedniško pomilostitvijo. Pred dnevi je tako dejal, da je sodni proces proti Manafortu »zelo žalosten za državo«, saj je ta »zelo dobra oseba in mislim, da je žalostno, kaj smo mu storili«.

Komentarji: