Umrl eden najhujših avstralskih serijskih morilcev, ki je imel hrvaške korenine

Ostanke trupel so preiskovalci med letoma 1992 in 1996 odkrili v gozdu, 138 kilometrov od Sydneyja.
Fotografija: Ivana Milata leta 1996 peljejo s sodišča. FOTO: Megan Lewis/Reuters
Odpri galerijo
Ivana Milata leta 1996 peljejo s sodišča. FOTO: Megan Lewis/Reuters

Umrl je eden od najbolj zloglasnih avstralskih serijskih morilcev Ivan Milat. Nikoli ni priznal krivde, a so dokazi prepričali sodnike, ki so mu prisodili dosmrtno zaporno kazen. V ječi je preživel več kot 20 let in »služil« tudi kot navdih za avstralsko filmsko uspešnico »Wolf Creek«, ki so jo posneli leta 2005.

Milat, rojen leta 1945 v Avstraliji, kamor je njegov oče Hrvat emigriral po koncu prve svetovne vojne, je včeraj umrl v bolnišnici, star 74 let. Leta 1996 so ga obsodili leta 1996 zaradi sedmih brutalnih umorov v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales. Mediji so umore poimenovali »Backpacker Murders«, saj je bilo vseh sedem žrtev pohodnikov, ki so potovali po Avstraliji. Morilec je žrtve zabodel, ustrelil ali pretepel do smrti, eno je tudi obglavil. Ostanke trupel so preiskovalci med letoma 1992 in 1996 odkrili v gozdu, 138 kilometrov od Sydneyja.

Po poročanju BBC so kriminalisti identificirali vse žrtve: Britanki 21-letno Caroline Clarke in 22-letno Joanne Walters, par iz Victorie, in sicer 19-letno Deborah Everist in njenega sovrstnika Jamesa Gibsona, ter tri nemške turiste - Simone Schmidl in Gaborja Neugebauerja, oba sta imela 21 let ter leto dni mlajšo Anjo Habschied. Dolgo se je namigovalo, da je žrtev Milata v resnici še več, a to ni bilo nikoli uradno potrjeno.

Milatova podoba iz leta 1997, na kateri je zločinec s puško in svojim najljubšim kavbojskim klobukom. FOTO: Str. Afp
Milatova podoba iz leta 1997, na kateri je zločinec s puško in svojim najljubšim kavbojskim klobukom. FOTO: Str. Afp


Storilca so ujeli s pomočjo 24-letnega britanskega turista Paula Onionsa, ki je z avtomobilom pobegnil, potem ko mu je Milat grozil s pištolo. Morilec je vse življenje zatrjeval, da je nedolžen, čeprav je vrsta forenzičnih sledi dokazovala nasprotno. »Ne vem, kdo je to storil. A to nisem bil jaz. Oni so morali dokazati mojo krivdo, ne pa jaz svoje nedolžnosti,« je v enem od intervjujev dejal Ivan Milat.

Kriminalisti so do njegove smrti poskušali pridobiti priznanje za okrutne umore. Še ko je bil že v bolnišnici, so ga obiskovali inšpektorji. »Ob različnih priložnostih smo poskušali z različnimi strategijami. Na primeru je delalo več detektivov, intervjuvali smo sorodnike žrtev, a kljub temu nismo našli nobenih novih dokazov,« so zapisali avstralski kriminalisti v izjavi za javnost.


To počnemo Milatovi


Ivan Milat se sicer ni mogel pohvaliti z vzornim obnašanjem. V poznih dvajsetih je nekaj časa preživel v zaporu zaradi vpletenosti v vlome. Bil je ljubitelj hitrih avtomobilov. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so mu po poročanju Guardiana sodili zaradi posilstva 18-letne Margaret Patterson, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov oprostili. 

Zločini, zaradi katerih so mu nato sodili in ga tudi obsodili, so se začeli decembra leta 1989. Policisti po prvih dveh umorih niso bili prav zaskrbljeni, ko pa se je serija brutalnih zločinov nadaljevala, so se vendarle zganili. Milata so aretirali leta 1994 in mu potem sodili 18 tednov. Med sojenjem je bival v strogo varovanem zaporu, kjer so bili zaprti nekateri najhujši avstralski zločinci. 

Družina Milat tudi kasneje ni izginila iz strani s črno kroniko. Leta 2012 je bil Ivanov pračenak Matthew Milat obsojen na 30 let zapora zaradi umora prijatelja. Pokončal ga je s sekiro. Po besedah enega od sodnikov naj bi Matthew svoj zločin kasneje komentiral z besedami: »To je to, kar počnemo Milatovi.«

Komentarji: