Umrl je hrvaški vojni zločinec Tomislav Merčep

Sodišče ga je spoznalo za krivega vojnih zločinov v primeru Pakračke Poljane konec leta 1991 in mu dosodilo sedem let zapora.
Fotografija: Tomislav Merčep pred sodiščem po aretaciji leta 2010. FOTO: Ranko Suvar/Cropix
Odpri galerijo
Tomislav Merčep pred sodiščem po aretaciji leta 2010. FOTO: Ranko Suvar/Cropix

Tomislav Merčep, nekdanji vojni pomočnik hrvaškega notranjega ministra, ki ga je sodiišče v t. i. primeru Pakračke Poljane spoznalo za krivega vojnih zločinov konec leta 1991 in mu dosodilo sedem let zapora, je umrl v 69. letu starosti, poroča hrvaški portal Index. Pred tednom so ga v težkem zdravstvenem stanju premestili v bolnišnico v Dugi Resi, pred tem so ga zdravili v bolnišnici Rebro.

»Povsem zavestno ste ostali na napačni strani zgodovine Republike Hrvaške,« mu je ob razsodbi leta 2017 dejal sodnik Zdravko Majerović, ko je pojasnjeval odločitev sodišča. Tedanja odločitev na Hrvaškem ni naletela na velik odmev, tisti, ki so jo kljub vsemu zaznali, pa so menili, da je bila to izjemno pomembna sodba. Navsezadnje je Merčep dolgo časa spadal v skupino tako imenovanih nedotakljivih, ki jih je hrvaška oblast ščitila, čeprav so obstajali dokazi, da so bili vpleteni v vojne zločine.
 

Konec nedotakljivosti


Sredi decembra 2010 so Merčepa le aretirali, junija 2011 pa je bil obtožen, da je osebno izvedel vojne zločine nad srbskimi civilisti (znano je, da je imel v Pakrački Poljani koncentracijsko taborišče, v katerem so po zverinskem mučenju pobijali srbske civiliste). Pripadniki njegove enote so v Zagrebu likvidirali tudi srbsko družino Zec, skupaj z 12-letno hčerko Aleksandro, a so julija 2015 obtožnico spremenili v smer, da je vedel za zločine in ni ustavil podrejenih, ki so nezakonito prijeli, trpinčili in umorili več deset ljudi.

Še na slovesni prisegi nekdanje hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović je sodeloval kot posebni gost. Tedaj je še veljal za pomembneža.  

»Vse člane in prijatelje obveščamo o žalostni novici, da je v 69. letu starosti po dolgotrajni in težki boleznu umrl naš dolgoletni predsednik, prijatelj in poveljnik,« se je na novico o smrti Merčepa, obsojenega, da so njegove enote, ki so bile po poročanju Indexa znane po posebni krutosti, zakrivile smrt 43 civilov, odzvala zveza hrvaških prostovoljcev domovinske vojne.

Komentarji: