Umrl je kardinal Tauran, ki je Frančiška razglasil za papeža

Z nekdanjim slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom je decembra 2001 v Ljubljani podpisal vatikanski sporazum.
Fotografija: Jean-Louis Tauran Bil je ugleden poliglot in velik ljubitelj Bachove glasbe, večino življenja pa je preživel v službi Svetega sedeža. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Jean-Louis Tauran Bil je ugleden poliglot in velik ljubitelj Bachove glasbe, večino življenja pa je preživel v službi Svetega sedeža. FOTO: AFP

Vatikan - Minulo noč je preminil francoski kurijski kardinal Jean-Louis Tauran, so sporočili v Vatikanu. Tauran je bil vodja papeškega sveta za medverski dialog, v preteklosti pa dolga leta vodja vatikanske diplomacije. Na tem položaju je s tedanjim slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom decembra 2001 v Ljubljani podpisal vatikanski sporazum.

Ta sporazum pravno-formalno potrjuje odnose med Cerkvijo, kanonskim pravom in pravnim redom Slovenije. Ureja pravna vprašanja med Slovenijo in Svetim sedežem ter izhaja iz dvojne narave razmerja med državo Slovenijo in Svetim sedežem kot subjektom mednarodnega prava in hkrati vrhom katoliške cerkve ter razmerja med Slovenijo in Cerkvijo v Sloveniji.

Tauran je bil vodja papeškega sveta za medverski dialog, v preteklosti pa dolga leta vodja vatikanske diplomacije. Na tem položaju je s tedanjim slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom decembra 2001 v Ljubljani podpisal vatikanski sporazum. FOTO:
Tauran je bil vodja papeškega sveta za medverski dialog, v preteklosti pa dolga leta vodja vatikanske diplomacije. Na tem položaju je s tedanjim slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom decembra 2001 v Ljubljani podpisal vatikanski sporazum. FOTO:

 

Star je bil 75 let


Tauran je umrl pri 75 letih. Bil je ugleden poliglot in velik ljubitelj Bachove glasbe, večino življenja pa je preživel v službi Svetega sedeža. Kot vodja papeškega sveta za medverski dialog, kar je položaj, enakovreden ministru v vatikanski vladi, je bil Francoz z najvišjim položajem v rimski kuriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek ga je decembra 2014 imenoval tudi za kamerlenga. Ta je v Vatikanu upravnik mestnih dohodkov, zakladnik, ki po smrti ali odstopu papeža opravlja tekoče posle apostolskega sedeža do izvolitve novega poglavarja katoliške cerkve - tega Tauran torej ni dočakal.

Je pa odigral pomembno vlogo ob izvolitvi Jorgeja Maria Bergoglia za papeža. Kot kardinal protodiakon je 13. marca 2013 množici po sporočilu »habemus papam« oznanil ime novega svetega očeta.


 

Kot najmlajši na čelu diplomacije


Uglednega poliglota je na čelo papeškega sveta za medverski dialog septembra 2007 imenoval že Frančiškov predhodnik, Benedikt XVI. Pred tem ga je leta 1990, ko je bil star 47 let, papež Janez Pavel II. kot najmlajšega duhovnika v novejši zgodovini Cerkve imenoval za tajnika Svetega sedeža za odnose z državami, torej na čelo vatikanske diplomacije.

Začetek in konec tega Tauranovega mandata je zaznamovala vojna v Iraku. Leta 1991 zalivska vojna, ki je sledila napadu Sadama Huseina na Kuvajt, leta 2003 pa vojna, ki jo je koalicije pod vodstvom ZDA na Irak sprožila v okviru boja proti terorizmu, spominja avstrijska tiskovna agencija AFP.

Tauran se je ob ukrepanju proti Iraku kljub diplomatski zadržanosti odločil za uporabo jasnih besed. Posvaril je pred »enostransko agresijo, ki bi vodila v zločin proti miru«. Kasneje je pripomnil, da so kristjani pod Huseinom živeli varneje kot potem.

Komentarji: