Umrl je Sean Connery

Star je bil 90 let. Najbolj je bil znan po upodobitvi britanskega tajnega agenta Jamesa Bonda.
Fotografija: Sean Connery FOTO: Foto David Moir Reuters
Odpri galerijo
Sean Connery FOTO: Foto David Moir Reuters

V 91. letu starosti je umrl legendarni škotski igralec Sean Connery, poročajo britanski mediji. Umrl je ponoči med spanjem, med bivanjem na Bahamih, navaja BBC in dodaja, da se igralec že nekaj časa šibkega zdravja.

Igralec je bil najbolj znan po upodobitvi britanskega tajnega agenta Jamesa Bonda iz istoimenske filmske franšize. V svoji dolgoletni igralski karieri je prejel številne nagrade, dve britanski filmski nagradi bafta, tri zlate globuse in oskarja.
 


S svojim značilnim škotskim naglasom in šarmom je Sean Connery zaznamoval številne filme. V karieri, ki je bila dolga več desetletij, je med drugim igral v filmih kot so Lov na Rdeči oktober, Indiana Jones in zadnji križarski pohod ter v Ime rože.

Verjetno najslavnejši škotski igralec se je rodil v Edinburghu v delavski družini. Pri 23 letih se je v izbiri med igralstvom in profesionalnim nogometom odločil za prvo možnost, za kar je kasneje dejal, da je bila ena njegovih pametnejših odločitev. Pred tem je opravljal več različnih del, med drugim je dostavljal mleko in vozil tovornjak.
Prvo večjo vlogo je odigral v filmu No Road Back režiserja Montgomeryja Tullyja iz leta 1957, temu pa so sledili številni nastopi tako v filmih za veliko platno kot v televizijskih serijah in filmih, denimo leta 1961 v Macbethu in Ani Karenini.

Pravi preboj mu je leto kasneje prinesla vloga Jamesa Bonda. Velja za enega najbolj prepoznavnih igralcev, ki je upodobil znamenitega agenta. V vlogi agenta 007 je nastopil v sedmih filmih, in sicer v prvih petih Dr. No (1962), Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965) in Živiš le dvakrat (1967) ter nato še leta 1971 v Diamanti so večni in leta 1983 Nikoli ne reci nikoli znova.

Kot navaja spletna filmska baza podatkov IMDb, so nekateri verjeli, da bo vloga Jamesa Bonda zaznamovala njegovo kariero, vendar je dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, ki je posnel kopico uspešnih filmov.

Leta 1988 je prejel oskarja za stransko vlogo irskega policista v filmu Nedotakljivi. Leta 2000 mu je britanska kraljica Elizabeta II. podelila naziv vitez britanskega dvora, od takrat je sir Sean Connery. Avgusta je praznoval 90. rojstni dan.