Umrla nekdanja prva dama Barbara Bush

V 92-letu starosti je v krogu družine umrla nekdanja prva dama ZDA, obenem pa tudi mati predsednika Busha mlajšega.
Fotografija: Barbara Bush je bila od začetka do konca predvsem soproga ambicioznega moža, čeprav ni skoparila s svojimi mnenji zaradi česar je velikokrat zašla v težave. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Barbara Bush je bila od začetka do konca predvsem soproga ambicioznega moža, čeprav ni skoparila s svojimi mnenji zaradi česar je velikokrat zašla v težave. FOTO: Reuters

Houston -Tiskovni predstavnik družine Bush Jim McGrath je sporočil, da je v 92-letu starosti doma v krogu družine umrla nekdanja prva dama ZDA Barbara Bush. Vzroka smrti niso sporočili takoj, vendar se je že nekaj časa ubadala z boleznijo pljuč in srca. Po zadnjem sprejemu v bolnišnici okrog velike noči je odklonila nadaljnje zdravljenje.

Barbara Pierce Bush se je rodila 8. junija 1925 v predmestju New Yorka Rye očetu Marvinu Piercu in materi Pauline. Oče je bil izdajatelj revij, mama pa gospodinja oziroma v njenem primeru gospa, ki je hodila po sprejemih.

Po dobrem letu dni študija na kolidžu se je stara 19 let januarja 1945 poročila s prvim moškim, ki ga je poljubila, to je vojaškim pilotom Georgem Herbertom Walkerjem Bushem oziroma Bushem starejšim.

Barbara Bush je bila od začetka do konca predvsem soproga ambicioznega moža, vendar pa svojega mnenja ni zadrževala in zaradi tega tudi večkrat zašla v težave. Bush starejši je bil v svoji karieri teksaški naftar, kongresnik, veleposlanik pri ZN, direktor Cie, podpredsednik in predsednik ZDA.

Zakon med Bushom starejšim in Barbaro Bush je trajal 73 let in je v zgodovino zapisan v zgodovino kot najdlje trajajoči zakon predsednika v ameriški zgodovini. Foto: Lucy Nicholson//Reuters
Zakon med Bushom starejšim in Barbaro Bush je trajal 73 let in je v zgodovino zapisan v zgodovino kot najdlje trajajoči zakon predsednika v ameriški zgodovini. Foto: Lucy Nicholson//Reuters

 

Druga v zgodovini, ki je bila obenem prva dama in kasneje tudi mati predsednika ZDA


Imela sta pet otrok in najstarejši George Bush je leta 2001 prav tako postal predsednik ZDA. Barbara Bush je tako postala šele druga prva mati v zgodovini ZDA po Abigail Adams soprogi predsednika Johna Adamsa in materi predsednika Johna Quincyja Adamsa.

Obenem je postala tudi prva babica ZDA zaradi hčera sina Georga. Drugi sin Jeb je postal guverner Floride, leta 2016 pa ga je Donald Trump skupaj z ostalimi vrgel iz tekme za predsednika ZDA.

Sinova Neil in Marvin sta postala poslovneža, hčerka Dorothy pa se je poročila z demokratskim lobistom. George in Barbara sta imela tudi hči Robin, ki pa je v tretjem letu starosti leta 1953 umrla za levkemijo.

Barbarini lasje so takrat osiveli in kasneje je bila predmet šal, da je podobna prvemu predsedniku ZDA Georgu Washingtonu oziroma, da je bolj podobna materi Busha starejšega kot pa ženi.

Barbara Bush je napisala dve knjigi spominov in sicer leta 1994 in 2003, napisala pa je tudi dve knjigi o svojih psih. FOTO: Doug Mills/AP
Barbara Bush je napisala dve knjigi spominov in sicer leta 1994 in 2003, napisala pa je tudi dve knjigi o svojih psih. FOTO: Doug Mills/AP


Barbara Bush je napisala dve knjigi spominov in sicer leta 1994 in 2003, napisala pa je tudi dve knjigi o svojih psih.
V času moževe politične kariere in tudi kasneje je bila ostra z besedami, na primer leta 1984, ko je demokratsko podpredsedniško kandidatko Geraldine Ferraro posredno označila za psico. Za žalitev se je opravičila.

Nazadnje pa je javnost razburila leta 2005, ko je z možem obiskala žrtve poplav v centrih v Houstonu in na glas menila, da jim gre zelo dobro. V moževo politiko se ni vpletala, čeprav mu je doma dala vedeti, da se ne strinja s podporo republikancev orožju in nasprotovanjem pravici do splava. Njena snaha Laura Bush je v svojih spominih napisala, da je tašča znala imenitno užaliti prav vse njene prijatelje in znance.

Potem, ko je mož leta 1992 izgubil volitve proti demokratu Billu Clintonu sta se z Bushem starejšim preselila v Houston in začela življenje slavnih in premožnih upokojencev.

Za vroče poletne dni so Bushevi ohranili posestvo v Kennebunkportu v državi Maine. Zakonca Bush sta se posvetila dobrodelnim dejavnostim in po njima so poimenovali šole v Houstonu.

Barbara Bush je postala šele druga prva mati v zgodovini ZDA po Abigail Adams soprogi predsednika Johna Adamsa in materi predsednika Johna Quincyja Adamsa. FOTO: Jason Reed/Reuters
Barbara Bush je postala šele druga prva mati v zgodovini ZDA po Abigail Adams soprogi predsednika Johna Adamsa in materi predsednika Johna Quincyja Adamsa. FOTO: Jason Reed/Reuters

  Sožalja

Predsednik Donald Trump je ukazal, da se zastave po ZDA do pogreba pokojne spustijo na pol droga, Bela hiša pa je izdala dve sožalni sporočili posebej od Trumpa in posebej od prve dame Melanie. Njuno prvo spooročilo je, da se pridružujeta proslavljanju življenja družine Bush kot zagovornice ameriških družin. Med njenimi največjimi dosežki naj bi bilo priznavanje pomena pismenosti kot temeljne družinske vrednote.

Melania pa medtem v sporočilu izpostavlja, da je Barbara Bush skozi življenje vedno dajala na prvo mesto družino in domovino. »Bila je močna ženska in vedno se je bomo spominjali po njenih najpomembnejših vlogah žene, matere in prve dame ZDA,« je ob izrazu sožalja sporočila Trumpova.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle Obama sta skupaj sporočila, da je bila Barbara Bush javni službi predana skala družine. Vedno ji bosta hvaležna za velikodušnost, ki ga je izkazala v času, ko sta bila v beli hiši. Še bolj pa sta ji hvaležna za za način na katerega je živela - kot dokaz dejstva, da je javna služba pomembna in plemenita, kot primer ponižnosti in dostojnosti, ki odseva najboljše v ameriškem duhu.

»V spominu bo ostala, ker je prenesla te ameriške vrednote na svoje otroke, vnuke in pravnuke in na državljane, ki jih je z možem navdihnila, da postanejo svetle točke v službi drugih« sta sporočila Obamova. 

Komentarji: