Ustavno sodišče na Kosovu odredilo predčasne volitve

Sodišče je izvolitev premiera Avdullaha Hotija označilo za nezakonito. Predsednica države Vjosa Osmani bo določila datum novih volitev.
Fotografija: Avdullah Hoti je bil junija izvoljen z 61 glasovi od skupno 120 kosovskih poslancev. FOTO: Laura Hasani/Reuters
Odpri galerijo
Avdullah Hoti je bil junija izvoljen z 61 glasovi od skupno 120 kosovskih poslancev. FOTO: Laura Hasani/Reuters

Ustavno sodišče na Kosovu je v ponedeljek odredilo predčasne volitve. Ugotovilo je namreč, da je bila izvolitev premiera Avdullaha Hotija v parlamentu 3. junija nezakonita, so v ponedeljek pozno zvečer poročali kosovski mediji. Predsednica države Vjosa Osmani bo datum predčasnih volitev določila po današnjem sestanku s predstavniki strank.

V skladu z zakonodajo morajo volitve potekati v 40 dneh, poročanje kosovskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Najvišji politiki bodo vojni zločinci ali heroji

 

Poslanec, obsojen zaradi prevare, ne bi smel glasovati


Hoti je bil junija izvoljen z 61 glasovi od skupno 120 kosovskih poslancev. Pred tem je njegova stranka, konservativna Demokratična liga Kosova, napovedala oblikovanje koalicije z levo stranko Vetevendosje tedanjega premiera Albina Kurtija.

Sodišče, na katero se je obrnil Kurti, je odločilo, da izvolitev ni bila zakonita, ker eden od poslancev, ki so podprli Hotija, ni imel pravice glasovati. V času glasovanja je bil namreč obsojen zaradi prevare. Konec septembra je začel prestajati zaporno kazen, ki mu je bila dosojena.

Predpraznična Priština. FOTO: Florion Goga/Reuters
Predpraznična Priština. FOTO: Florion Goga/Reuters

Preberite še:

Komentarji: