V Avstriji odkrili klopa, ki lahko prenaša virus nevarne mrzlice

Klop vrste Hyalommi marginatum se običajno nahaja na območju Sredozemlja, Azije in Severne Afrike, a se je v severnejših krajih očitno znašel zaradi vse bolj vročih poletij.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

V Avstriji so strokovnjaki prvič potrdili navzočnost subtropske vrste klopa Hyalomma marginatum. Od običajnega občutno večji klop, ki se sicer nahaja na območju Sredozemlja, Azije in Severne Afrike, lahko med drugim prenaša virus nevarne krimsko-kongoške hemoragične mrzlice. V severnejših krajih se je očitno znašel zaradi vse bolj vročih poletij.

Hyalommi marginatum, katerega ličinke in nimfe potujejo s pticami selivkami, je doslej naselitev v severnejših krajih preprečevalo podnebje, a ob zelo vročih poletjih so zdaj krvosesi tudi tam našli idealne razmere. Ti klopi se običajno prisesajo na večje živali – konje, govedo, koze ali ovce, a je lahko njihov gostitelj tudi človek.
 

Pogosto okuženi s povzročitelji bolezni


Kot spominja avstrijska tiskovna agencija APA, so že poleti v Nemčiji odkrili odraslega klopa te vrste, zdaj pa so ga prvič potrdili tudi v Avstriji, za kar gre zahvala pozornemu konjerejcu v spodnjeavstrijskem Melku.

Ti veliki klopi so tako kot običajni pogosto okuženi s povzročitelji bolezni. Poleg parazita babezija lahko prenašajo nevarne bakterije, kot je Rickettsia aeschlimannii, ali viruse, kot so togotovirus, virus Zahodnega Nila ali življenjsko nevarni virus krimsko-kongoške hemoragične mrzlice, so poudarili avstrijski strokovnjaki.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Pri spolno zrelem zajedavcu, ki so ga odkrili v Avstriji, strokovnjaki z avstrijske agencije za zdravje (Ages) in medicinske univerze na Dunaju niso dokazali prisotnosti virusa krimsko-kongoške mrzlice, so pa odkrili za ljudi prav tako nevarno Rickettsio aeschlimannii, ki je povzročitelj pegavice. Ta pri ljudeh povzroča spremembe na koži in vročino.Kot je pojasnil Georg Duscher z dunajskega inštituta za parazitologijo, se je lahko zaradi nadpovprečno suhih in toplih razmer poleti in prav tako zelo tople jeseni nimfa v sicer zanjo neprimernem okolju razvila v odraslega klopa. »V za zdaj ne dovolj velikem številu, da bi se tu dokončno uveljavil,« je dodal.
 

Tudi v Sloveniji


Možno pa je, da bodo odrasli, krepkejši klopi zdaj preživeli tudi zimo, kar pa bo jasno šele spomladi. Pri tem so avstrijski strokovnjaki posvarili, da bi se lahko ti paraziti pri višjih temperaturah začeli razvijati tudi v zanje doslej neobičajnih zemljepisnih širinah.

Klop Hyalomma marginatum se nahaja tudi v zahodni Sloveniji – na območju do Črnega Kala, o njegovi pojavnosti v notranjosti, kjer se sicer zaradi podnebja naj ne bi nahajal, za zdaj ni podatkov, je za STA povedal dr. Tomi Trilar s Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: