V Avstriji v korupcijski aferi aretirali raziskovalko javnega mnenja

Tik pred hišnimi preiskavi prejšnji teden je menda izbrisala trdi disk svojega računalnika. Novi kancler je napovedal nadaljevanje poti svojega predhodnika.
Fotografija: Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je v soboto odločil za odstop. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Odpri galerijo
Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je v soboto odločil za odstop. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

V aferi, ki je s položaja avstrijskega kanclerja odnesla Sebastiana Kurza, so danes zjutraj po informacijah časnika Die Presse aretirali raziskovalko javnega mnenja Sabine Beinschab zaradi suma uničenja dokazov. Tik pred hišnimi preiskavi prejšnji teden je menda izbrisala trdi disk svojega računalnika.

Tožilstvo, pristojno za preiskavo korupcije, najnovejšega razvoja dogodkov ni hotelo komentirati. Tudi odvetnica osumljene za zdaj ni bila dosegljiva, še poroča Die Presse.

V Avstriji je prejšnji teden izbruhnila afera zaradi suma uporabe proračunskega denarja in vpliva, da bi predhodnika Kurza na čelu Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Reinholda Mitterlehnerja predstavili v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP. Med letoma 2016 in 2018 naj bi ozek krog zaupnikov Kurza naročal javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave.

Med osumljenimi je tudi Kurz, ki vse očitke zavrača. Kljub temu se je v soboto odločil za odstop, na čelu vlade ga je nasledil Alexander Schallenberg.

Krog osumljenih v okviru afere je velik. Med drugim preiskujejo najožje zaupnike Sebastiana Kurza, med njimi nekdanjo ministrico za družino Sophie Karmasin in nekdanjega vodjo kabineta pri finančnem ministrstvu Thomasa Schmida. Beinschabovi, nekdanji asistentki Karmasinove, sicer tudi očitajo, da je prirejala javnomnenjske raziskave, ki so jih nato objavljali v časniku Österreich.

Alexander Schallenberg. FOTO: Joe Klamar/AFP
Alexander Schallenberg. FOTO: Joe Klamar/AFP

 

Novi avstrijski kancler v parlamentu napovedal nadaljevanje poti svojega predhodnika


Novi avstrijski kancler Alexander Schallenberg je danes v avstrijskem parlamentu napovedal, da bo avstrijska vlada pod njegovim vodstvom ohranila usmeritev predhodnika Sebastiana Kurza. To velja tako glede migracij, trga dela kot epidemije covida-19. Prav tako bo vlada na Dunaju po zagotovilih Schallenberga še naprej proevropska.

»Evropa je še naprej naš osrednji referenčni okvir ter za nas odločilni politični vzvod,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil avstrijski kancler, ki tako kot Kurz prihaja iz avstrijske ljudske stranke (ÖVP). Ob tem je napovedal, da bo ta četrtek obiskal Bruselj, kjer so načrtovani pogovori s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Tako koalicijskim Zelenim kot opoziciji v parlamentu je novi kancler sporočil, da »če imam danes sporočilo za vas vse, potem je to, da je naša roka ponujena vsem«.

V skoraj deset minut dolgi predstavitvi vladnih načrtov je Schallenberg po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal, da bo ekonomsko-socialna davčna reforme jedro dela avstrijske vlade. Napovedal je tudi več vlaganj v modernizacijo šolstva, raziskovanja in digitalizacijo. Glede trga dela je dejal, da stavi na to, da morajo vsi, ki to lahko, tudi kaj prispevati. Glede migracij in integracije je kancler zatrdil, da bo »dosledno nadaljeval našo pot«.

Preberite še:

Komentarji: