V Braziliji po zrušenju jezu najmanj enajst mrtvih (FOTO)

Ni še povsem jasno, zakaj se je jez zrušil. Zadrževal je odpadno vodo iz tamkajšnjega rudnika železove rude.
Fotografija: Leta 2015 se je v državi Minas Gerais prav tako zrušil jez, ki je bil v lasti podjetja Vale. FOTO: Douglas Magno/AFP
Odpri galerijo
Leta 2015 se je v državi Minas Gerais prav tako zrušil jez, ki je bil v lasti podjetja Vale. FOTO: Douglas Magno/AFP

V brazilski državi Minas Gerais blizu mesta Belo Horizonte se je zrušil rudniški jez, zaradi česar je umrlo najmanj enajst ljudi, 296 pa jih še pogrešajo. Deroče vode in velike količine blata so zrušile most in pod seboj pokopale številne kmetije in domove. Reševalne službe so nekatere prebivalce evakuirale s helikopterji, saj je blato povsem uničilo okoliške ceste.  

Guverner države Minas Gerais Romeu Zema je medijem sporočil, da reševalci še vedno iščejo preživele, vendar ne gojijo veliko upanja, da bi kdo še lahko ostal živ.

Zaradi blata so nekatere prebivalce evakuirali s helikopterji. FOTO: Douglas Magno/AFP
Zaradi blata so nekatere prebivalce evakuirali s helikopterji. FOTO: Douglas Magno/AFP


Prizadeto območje si je ogledal tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je zaradi nesreče predčasno zapustil Svetovni gospodarski forum v Davosu.

V zvezni državi Minais Gerais je še 450 jezov, ki zadržujejo odpadne vode. FOTO: Douglas Magno/AFP
V zvezni državi Minais Gerais je še 450 jezov, ki zadržujejo odpadne vode. FOTO: Douglas Magno/AFP


Greenpeace: »Za nesrečo sta odgovorni država in rudarsko podjetje.«


Ni še povsem jasno, zakaj se je jez zrušil. Zgradili so ga leta 1976, zadrževal pa je odpadno vodo iz tamkajšnjega rudnika železove rude. Lastnik rudnika je brazilska rudarska korporacija Vale.

Leta 2015 se je v državi Minas Gerais prav tako zrušil jez, ki je bil v lasti podjetja Vale. V bližnjo okolico se je razlilo tisoče ton strupenega blata, umrlo je 19 ljudi. Po podatkih STA je v tej zvezni državi še 450 jezov, ki zadržujejo rudniški odpad.

FOTO: Douglas Magno/AFP
FOTO: Douglas Magno/AFP


Kot so pojasnili predstavniki Greenpeacea, sta za katastrofo odgovorni brazilska vlada in rudarsko podjetje, ki na področju varnosti jezov po prejšnji nesreči nista uvedli nobenih sprememb.

Komentarji: