V eksploziji na Poljskem osem mrtvih

Domnevno je vzrok za rušilno eksplozijo poškodba plinske napeljave.
Fotografija: Eksplozija je trinadstropno dvostanovanjsko hišo zravnala z zemljo. FOTO: Radio Bielsko via Reuters
Odpri galerijo
Eksplozija je trinadstropno dvostanovanjsko hišo zravnala z zemljo. FOTO: Radio Bielsko via Reuters

Sinoči okrog šeste ure je smučarsko središče Szczyrk v Karpatih na jugu Poljske pretresla močna eksplozija, ki je povsem porušila dvostanovanjsko hišo in zanetila še požar. Okoli 200 reševalcev je prečesalo ruševine in našlo osem trupel, med njimi tudi otroka. V hiši več oseb naj ne bi bilo. 

Kakšnih sto gasilcev se je po eksploziji najprej moralo spopasti s požarom, nato so začeli iskati in reševati ljudi. FOTO: Radio Bielsko via Reuters
Kakšnih sto gasilcev se je po eksploziji najprej moralo spopasti s požarom, nato so začeli iskati in reševati ljudi. FOTO: Radio Bielsko via Reuters


Kaj je povzročilo eksplozijo, še raziskujejo. Toda predstavnik plinskega distributerja PSG Artur Michniewicz je za medije dejal, da je tik pred eksplozijo v kraju močno padel pritisk v plinskem omrežju, kar nakazuje na možnost poškodbe cevi plinskega cevovoda. V bližini je namreč gradbišče in morda so plinske cevi poškodovali tam. Iz varnostnih razlogov so domnevno poškodovani del plinskega omrežja v okolici porušene hiše zaprli. 

Reševanje je bilo zelo oteženo zaradi slabega vremena, dima in zaradi od požara še vedno vročih ruševin. Zaradi dima in razgretih delov ruševin reševalci niso mogli uporabiti reševalnih psov, zaradi strahu, da bi poškodovali morebitne preživele v ruševinah, pa tudi težke mehanizacije ne. 

Preberite še:

Komentarji: