V Hirošimi so se z minuto molka spomnili napada z atomsko bombo

Župan mesta je svet pozval, naj se umakne od jedrskega orožja k dialogu. Generalni sekretar ZN pa je dejal, da se takšna tragedija ne sme ponoviti.
Fotografija: Hirošima je danes po vsem svetu simbol grozot vojne ter s tem prizadevanj za mir in svet brez jedrskega orožja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Hirošima je danes po vsem svetu simbol grozot vojne ter s tem prizadevanj za mir in svet brez jedrskega orožja. FOTO: Reuters

V Hirošimi so se danes z minuto molka spomnili napada z atomsko bombo pred 76 leti ob koncu druge svetovne vojne. Župan mesta Kazumi Matsui je pozval svet, naj se umakne od jedrskega orožja k dialogu, ki bo zgrajen na zaupanju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Udeleženci okrnjene slovesnosti so za minuto obmolknili natančno ob 8.15 (1.15 po srednjeevropskem času), s čimer so zaznamovali trenutek, ko je nad tem japonskim mestom eksplodirala štiri tone težka bomba iz obogatenega urana in uničila okoli 90 odstotkov mesta.

FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP
FOTO: Yasuyoshi Chiba/AFP

 

Guterres: Takšna tragedija se ne sme ponoviti


Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v videosporočilu opozoril, da Hirošime ne definira le tragedija, ki se je zgodila. Poudaril je, da je odziv ljudi, ki so preživeli napad, dokaz, kako odporen je človeški duh. »Svoja življenja so posvetili deljenju svojih izkušenj in kampanji, da ne bo nihče drug delil podobne usode,« je dodal. »Pred 76 leti je jedrska bomba prinesla neverjetno trpljenje, smrt in opustošenje ljudem Hirošime. Takšna tragedija se ne sme ponoviti,« je še povedal.

Letos je obletnica potekala med olimpijskimi igrami v Tokiu in Hirošima je zaprosila, da bi to zaznamovali z minuto molka, a je Mednarodni olimpijski komite (Mok) ni uslišal.

Japonski premier Jošihide Suga na slovestnosti ob 76. obletnici napada na Hirošimo. FOTO: Str/AFP
Japonski premier Jošihide Suga na slovestnosti ob 76. obletnici napada na Hirošimo. FOTO: Str/AFP


Predsednik Moka Thomas Bach je županu Hirošime na prošnjo odgovoril v pismu. Kot je v torek pojasnil tiskovni predstavnik komiteja Mark Adams, bo namreč del nedeljske sklepne slovesnosti iger tudi spomin na žrtve tragedij, kot je bila Hirošima. Vendar pa športnikov in drugih udeležencev slovesnosti ne bodo pozvali, da bi spomin na ta dogodek počastili z minuto molka. Poudaril je, da so olimpijske igre nasploh eden največjih izrazov svetovnega miru.

Bach je sicer že pred igrami obiskal Hirošimo in v tamkajšnjem parku miru položil venec.

FOTO: Danish Siddiqui/Reuters 
FOTO: Danish Siddiqui/Reuters 


Preberite še:

Komentarji: