Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vlada omejila veljavnost dokazil o cepljenju

V članku povzemamo relevantne podatke o epidemiji bolezni covid-19.
Potrdilo o cepljenju bo veljalo le 270 dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Potrdilo o cepljenju bo veljalo le 270 dni. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V. U., M. B., STA
17. 12. 2021 | 08:44
17. 12. 2021 | 19:40
12:25

19.45 Med 6. in 12. decembrom zaradi neupoštevanja pogoja PCT za 42.400 evrov glob

V obdobju med 6. in 12. decembrom 2021 so inšpekcijski organi skupno opravili 9568 nadzorov, vezanih na koronske ukrepe. Skupna vrednost izrečenih glob je znašala 65.800 evrov, od tega so za 42.400 evrov glob inšpektorji izrekli zaradi neupoštevanja pogoja PCT, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Organi so izrekli 89 prekrškovnih sankcij, 551 opozoril po zakonu o prekrških in 696 upravnih ukrepov. Izdanih je bilo tudi 11 odločb o prepovedi dejavnosti. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1019 nadzorov, izrekel pa 33 prekrškovnih sankcij, 4 opozorila po zakonu o prekrških in 5 upravnih ukrepov, so pojasnili.

19.15 Vlada podaljšala obdobje izplačevanja dodatka za delo s covidnimi pacienti

Vlada je danes podaljšala obdobje izplačevanja dodatka za neposredno delo s pacienti oz. uporabniki s covidom-19. Veljavnost tega ukrepa, ki bi se sicer iztekla z 31. decembrom, podaljšuje do 30. junija prihodnje leto. Za enako obdobje je vlada podaljšala tudi veljavnost določenih ukrepov iz zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva.

Dodatek v višini 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega prejmejo za delo na zakonsko opredeljenih posameznih deloviščih in v organizacijskih enotah, kjer se obravnavajo pacienti oz. uporabniki, za katere obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom (siva cona), in kjer se obravnavajo pacienti oz. uporabniki, pri katerih je okužba potrjena (rdeča cona). Veljavnost omenjenih ukrepov bi se sicer iztekla konec leta.

19.00 Od ponedeljka vstop v Avstrijo le ob izpolnjevanju pogoja PC

Avstrija se je zaradi različice novega koronavirusa omikron odločila s ponedeljkom zaostriti pogoje za vstop v državo. Po novem bodo smeli v državo le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, za ostale bo obvezna karantena, je povedal avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

18.40 Vlada omejila veljavnost dokazil o cepljenju

Vlada je na današnji seji sledila predlogu ministra za zdravje Janeza Poklukarja in posvetovalni skupini za cepljenje in sklenila s februarjem prihodnje leto za starejše od 18 let omejiti veljavnost covidnega potrdila za polno cepljene na 270 dni. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v tem času cepi s poživitvenim odmerkom.

Od februarja bo torej veljalo, da bo covidno potrdilo veljalo 270 dni (devet mesecev) za tiste, ki so polno cepljeni (torej tudi, če so cepljeni z enim odmerkom Janssna), pa tudi za tiste, ki so se cepili z dvema odmerkoma Janssna. Enako bo veljalo za tiste, ki so prebolevniki in so se v 180 dneh od pozitivnega rezultata cepili enkrat. Za zgolj prebolevnike ostaja veljavnost potrdila 180 dni.

Neomejena pa bo veljavnost covidnega potrdila za tiste, ki so prejeli tri odmerke, pri čemer je bil poživitveni odmerek mRNK cepivo, tiste, ki so preboleli in so že dvakrat cepljeni, in tiste, ki so cepljeni s kombinacijo Janssna in cepiva mRNK.

15.20 Medicinci italijanske vojske ne bodo več pomagali v slovenskih bolnišnicah

V zadnjih dneh je v slovenskih bolnišnicah pomembno upadlo število hospitaliziranih covidnih bolnikov in njihova oskrba je v tem trenutku mogoča brez pomoči zdravstvenih ekip italijanske vojske, ki so v začetku meseca prišle v Slovenijo, je danes dejal minister Janez Poklukar. Zato so se po njegovih besedah dogovorili, da se ti vrnejo v Italijo.

Ob tem je minister za zdravje poudaril, da z njimi ostajajo v kontaktu, če bo Slovenija morda še potrebovala pomoč oziroma obratno. Pred vrati so okužbe z novo, bolj nalezljivo koronavirusno različico omikron, solidarnost je pomembna, je še dodal Poklukar na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Spletni portal N1 medtem poroča, da je iz pojasnil Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana razumeti, da bi bili v ljubljanskem kliničnem centru italijanski zdravstveni delavci še naprej dobrodošli, če bi imeli dovoljenje za samostojno delo. Po neuradnih informacijah N1 pa Italijanom ni nihče povedal, da morajo pripraviti dokumentacijo za izdajo začasnega dovoljenja, niti ni nihče dokumentacije pripravil namesto njih.

Vojaški zdravstveni delavci iz Italije zapuščajo slovenske bolnišnice. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Vojaški zdravstveni delavci iz Italije zapuščajo slovenske bolnišnice. FOTO: Marco Bertorello/AFP

12.34 V Avstriji omilitev protikoronskih ukrepov za božič in silvestrovo

V Avstriji bo vse do 21. decembra veljalo zaprtje javnega življenja za necepljenje proti covidu-19, ki ga nameravajo podaljšati za še deset dni. Kljub temu se je vlada na Dunaju odločila, da bo za božič in silvestrovo omilila ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od 24. do 26. decembra ter 31. decembra bodo tako v Avstriji dovoljena zasebna srečanja do deset oseb brez pogoja PC (prebolel ali cepljen proti covidu-19). Za srečanja od deset do 25 oseb bo pogoj PC veljal še naprej. Na samo silvestrovo pa ne bo predpisanega zaprtja gostinskih lokalov, sta danes sporočila avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein in ministrica za družine Susanne Raab.

Pogoj PC ostaja v omenjenih štirih dneh veljaven za gostinske lokale, hotele in trgovine. Bo pa za necepljene v teh dneh začasno odpravljena splošna prepoved odhoda z doma, ki so ga necepljeni doslej smeli zapustiti samo v izjemnih primerih, kot so odhod na delo, obisk zdravnika ali lekarne ter nakup osnovnih življenjskih potrebščin.

Z izjemo silvestrovega se bodo morali gostinski lokali v Avstriji še naprej zapirati ob 23. uri oziroma v skladu z odločitvijo posameznih avstrijskih zveznih dežel. Nočni klubi ostajajo še naprej zaprti. V gostinskih lokalih tudi še vedno velja obvezna nošnja zaščitne maske FFP2, razen za mizo, ter posredovanje kontaktnih informacij.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

12.11 V slovenskih bolnišnicah zdravijo 746 covidnih bolnikov, 237 na intenzivni terapiji, 12 obolelih s covidom-19 je umrlo

V slovenskih bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 746 covidnih bolnikov, 237 jih potrebuje intenzivno terapijo. V četrtek je umrlo 12 bolnikov s covidom-19.

Bolnišnično zdravljenje potrebuje 30 bolnikov manj kot dan prej, intenzivno nego potrebuje enako število bolnikov, v četrtek so umrli štirje bolniki več kot dan prej. Najmlajša bolnika s covidom-19 v bolnišnici in na intenzivni terapiji sta stara 28 let, je vlada objavila na twitterju.

9.39 V Sloveniji v četrtek še 1278 okužb

Včeraj so pri nas potrdili 1278 novih okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Opravili so 5022 testov po metodi PCR, kar pomeni, da je delež pozitivnih med njimi znašal 25,4 odstotka.

NIJZ ocenjuje, da imamo trenutno v državi 19.395 aktivnih primerov. Tedensko povprečje okužb znaša 1253, dvotedenska incidenca na 100.000 prebivalcev pa 920.

Delež pozitivnih testov je bil v četrtek za 1,9 odstotne točke nižji v primerjavi s sredo, ko je znašal 27,3 odstotka. Število aktivnih okužb je bilo za 465 nižje kot dan prej. Za pet se je znižalo sedemdnevno povprečje, štirinajstdnevna incidenca pa se je glede na dan prej znižala za 22.

V četrtek so opravili tudi 76.794 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.240.763 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.176.493.

8.29 V Italiji poročajo o rekordu novih okužb v četrtem valu

V Italiji so po poročanju novinarske agencije Ansa zabeležili najvišje število novih okužb v četrtem valu epidemije novega koronavirusa. V zadnjem dnevu so jih po podatkih rimskega zdravstvenega ministrstva potrdili 26.109, število smrti pa je doseglo 123. Število aktivnih okužb ocenjujejo na 317.930.

Od začetka pandemije so v Italiji potrdili že 5.308.180 okužb, število smrti pa znaša 135.301. Aktualne številke so sicer precej ugodnejše od slovenskih. V zadnjem dnevu je bilo v Italiji pozitivnih 3,6 odstotka testov, v intenzivni negi pa je v vsej državi 917 obolelih.

8.18 Ameriški CDC daje prednost cepivoma Pfizerja in Moderne pred cepivom Johnson & Johnsona

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je v četrtek sprejel priporočilo, v katerem zaradi možnosti nastanka krvnih strdkov po cepljenju proti covidu-19 daje prednost cepivoma proizvajalcev Pfizer in Moderna pred cepivom podjetja Johnson & Johnson. V ZDA je doslej v povezavi s tem zapletom umrlo devet ljudi.

CDC je sprejel priporočilo svetovalnega odbora za področje cepljenja (ACIP), ki je prav tako v četrtek podal mnenje, naj cepivo Johnson & Johnsona uporabijo le še v primerih, ko nekdo ne bi hotel ali smel prejeti cepiv Pfizerja ali Moderne. Svetovalci so prav tako sporočili, da sta ti dve cepivi učinkovitejši kot cepivo Johnson & Johnsona. Pri tem so ponovili, da je cepljenje s katerimkoli cepivom boljše kot ostati necepljen.

Ob spremembi priporočil je CDC navedel, da te sledijo razpravi na podlagi najnovejših dogajanj glede učinkovitosti cepiv, njihove varnosti in redkih stranskih učinkov ter upošteva dobavo cepiv v ZDA, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Glede na podatke CDC je redko obliko krvnih strdkov po cepljenju s cepivom Johnson & Johnsona razvilo 57 ljudi, 36 so jih sprejeli na zdravljenje v intenzivne enote. Devet jih je umrlo, od tega sedem žensk in dva moška.

7.31 Biden svari pred hitrim širjenjem omikrona, poziva k cepljenju

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek opozoril, da se bo nova koronavirusna različica omikron v ZDA začela širiti veliko hitreje, in pozval Američane, naj se cepijo proti covidu-19. Posvaril je pred »zimo hude bolezni in smrti« za necepljene.

Biden je v izjavi novinarjem poudaril, kako pomembno je, da že cepljeni prejmejo poživitveni odmerek, tisti, ki se sploh še niso cepili, pa prvi odmerek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Malo pred tem je namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Karine Jean-Pierre nakazala, da ameriška administracija za zdaj ne načrtuje specifičnih omejitvenih ukrepov, temveč se namerava osredotočiti na cepljenje. »Za orodja, ki jih imamo, vemo, da delujejo,« je dejala in napovedala nadaljnja prizadevanja za okrepitev ravni cepljenih med Američani.

V ZDA se v zadnjem času krepi zaskrbljenost glede stanja epidemije covida-19. Še 1. decembra je bilo povprečje novih primerov okužb na dnevni ravni 86.000, 14. decembra je poskočilo na 117.000, kar je 35-odstotni porast.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine