V Južni Afriki pokopali nadškofa Desmonda Tutuja

Desmond Tutu je veljal je za enega najbolj znamenitih južnoafriških borcev proti apartheidu ob Nelsonu Mandeli.
Fotografija: Krsta s posmrtnimi ostanki Desmonda Tutuja. FOTO: Pool Reuters
Odpri galerijo
Krsta s posmrtnimi ostanki Desmonda Tutuja. FOTO: Pool Reuters

V katedrali svetega Jurija v Cape Townu danes poteka pogrebna slovesnost za enega najbolj znanih borcev proti apartheidu, nadškofa Desmonda Tutuja, ki je umrl minulo nedeljo v starosti 90 let. Pogreb je skromen, kakor si je tudi želel sam pokojnik. Čez teden so sicer po državi potekale številne slovesnosti njemu v spomin.

Družina in prijatelji pokojnega so se zbrali v katedrali svetega Jurija v Cape Townu, kjer je Tutu vrsto let s prižnice pozival k boju proti brutalnemu režimu bele manjšine v Južni Afriki. Tutu je bil med drugim znan po svoji skromnosti, skladno s tem pa si je želel preproste pogrebne slovesnosti ter donacij v dobrodelne namene namesto kupov sveč in cvetja.

Pogrebne slovesnosti so se sicer udeležili tudi številni visoki gosti, vključno z nekdanjo irsko predsednico Mary Robinson in vdovo Nelsona Mandele Graco Machel ter Elito, vdovo zadnjega južnoafriškega predsednika iz časa apartheida Frederika Willema de Klerka, ki je umrl novembra. Zaradi visoke starosti in covidnih omejitev v Južno Afriko sicer ni pripotoval eden Tutujevih najboljših prijateljev, dalajlama.

»Zahvaljujemo se vam, ker ljubite našega očeta (...) ker smo ga delili s svetom, delite del vaše ljubezni z nami, zato smo hvaležni,« je zbranim dejala Tutujeva hči Mpho.

»Tutu je bil nedvomno križar v boju za svobodo, pravičnost, enakost, mir, ne samo v Južni Afriki (...) ampak tudi po vsem svetu,« pa je v svojem govoru na pogrebu izpostavil sedanji južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. »Bil je duhovni oče našega novega naroda. Bil je naš moralni kompas in naša nacionalna zavest, zapustil je ogromno dediščino,« je še dodal Ramaphosa, ki je Tutujevi vdovi Leah izročil večbarvno zastavo Južne Afrike - v spomin na Tutujev opis, da je ta po apartheidu kot »mavrični narod«.

Leah Tutu, vdova Desmonda Tutuja. FOTO: Nic Bothma/Afp
Leah Tutu, vdova Desmonda Tutuja. FOTO: Nic Bothma/Afp

»Najino partnerstvo je morda zadonelo v srcih in glavah mnogih ljudi: dinamičen temnopolti voditelj in njegov beli namestnik v letih umiranja apartheida. A glej, nebesa se niso sesula,« je dejal Tutujev dolgoletni prijatelj, upokojeni škof Michael Nuttall. »Bila sva primer tega (...) kar bi lahko obstajalo v našem svojeglavem, razdeljenem narodu,« je dodal.

Od smrti minulo nedeljo pa vse do današnjega pogreba so sicer po vsej državi potekale številne žalne slovesnosti za umrlim nadškofom. Med drugim so v sredo v mestni hiši v Cape Townu pripravili medversko praznovanje, ki so ga zaznamovali žive barve, glasba in ples. Množice ljudi so se lahko od Tutuja v četrtek in petek poslovile tudi v katedrali, kjer je ležala krsta z njegovim truplom.

Pogrebno slovesnost so mnogi spremljali pred cerkvijo. FOTO: Gianluigi Guercia/Afp
Pogrebno slovesnost so mnogi spremljali pred cerkvijo. FOTO: Gianluigi Guercia/Afp

Desmond Tutu je veljal je za enega najbolj znamenitih južnoafriških borcev proti apartheidu ob Nelsonu Mandeli. Leta 1984 je za svoja prizadevanja prejel Nobelovo nagrado za mir. Leta 1986 je postal prvi temnopolti anglikanski nadškof Cape Towna.

Svoj položaj je uporabil za zavzemanje za mednarodne sankcije proti apartheidu, kasneje pa se je zavzemal tudi za človekove pravice na globalni ravni. Med drugim je bil zagovornik pravice do evtanazije in pravic istospolnih, zaradi česar se mnogi niso strinjali z njim.

Preberite še:

Komentarji: